Nokedli- Ungersk klimp

Idag bjuds det på recept från min vän Linda som kommer från Ungern. Nokedli är ungersk klimp som görs på få ingredienser. Fantastiskt goda att servera med en mustig gryta. Påminner lite om gnocchi i smak och konsistens fast nokedli är mycket mindre i storleken. Linda använder ett speciellt redskap när hon formar nokedlin. Se steg för steg bilder nedan. Vi njöt av nokedlin med pörkölt, recept hittar du HÄR!

6 portioner nokedli
400 g mjöl
2 st ägg
1 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl vatten

Gör såhär:
Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull. Knäck ägg i en bunke och vispa upp äggen med salt och vatten. Rör ner mjölet och arbeta med degen tills den blir slät och väldigt kletig.

Använd ett redskap (klimpsikt) som ser ut som ett rivjärn med en plastbehållare utan botten på (se bilder). Lägg redskapet över kastrullen med en klick deg i plastbehållaren och dra degen fram och tillbaka över rivjärnet så att små klumpar pressas ut och ner i det kokande vattnet. Låt klimparna koka i 1-2 min. När klimpen flutit upp till ytan ska de silas av i kallt vatten. Det är viktigt att klimpen sköljs av med kallt vatten så att den slutar koka och inte klibbar ihop sig. Värm upp smör eller rapsolja i en kastrull och häll ner klimpen. Blanda och salta. Servera med önskat tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close