Fasolakia me kota-Grekisk kyckling med gröna bönor

Kyckling, gröna bönor, potatis, vitlök och tomatsås i en och samma rätt. Ljuvliga smaker från det grekiska köket. Det funkar lika bra att tillaga fasolakia me kota i en gryta som i ugn. Jag ugnsbakar det hela och toppar det med fetaost. Mums!

4 portioner
4 st kycklingklubbor
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
300 g haricot verts (frysta eller färska, jag tog frysta som jag tinade upp)
Ca 500 g fast potatis
400 g tomat (färska eller krossade tomater, jag tog krossad)
2 msk tomatpuré
Olivolja till stekning (rapsolja funkar också)
Färsk eller torkad oregano
Salt & peppar
1 dl vatten
Serveringsförslag:
150 g fetaost
Citron
Bröd eller sallad

Mer goda recept med gröna bönor: Libanesisk köttgryta, vegansk lobia bi zeit, persiskt ris med gröna bönor

Gör såhär:
Du kan välja om du vill dela kycklingklubborna eller behålla dom hela. Alltså dela så du får två bitar, lår och ben. Hetta upp olja och stek kycklingen tills den får fin färg runt om, ca 4-5 min på varje sida. Lägg kycklingen åt sidan. Hacka lök i tärningar och stek löken i samma olja som du stekte kycklingen. Stek tills löken mjuknar och får färg. Vänd i finhackad vitlök och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Om du jobbar med färsk tomat hackar du tomaterna i små tärningar. Vänd ner tomaterna, och fräs allting under omrörning. Tillsätt ca 1 dl vatten, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i ca 15 min under lock.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Hacka potatis i tärningar. Lägg haricot verts, kyckling och potatis i en ugnsform. Häll tomatåsen över. Min glass lite olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 35 min. Toppa kycklingen med lite oregano och smula fetost över. Pressa lite citron över och servera!

Join the Conversation

  1. Steffi says:

    Asså herregud jag och min man älskar denna maträttenverkligen 100/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close