Bönor/ Grönsaker/ Grytor/ Libanon/ Mezza/ Syrien/ Veganskt/ Vegetariskt

Lobia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås

Gröna bönor i tomatsås är en favorit som tillagas på många olika sätt runt om i världen. Lobia bi zeit är en favorit i det libanesiska köket och min mamma lagade alltid världens godaste lobia. Detta recept har jag fått från henne. Färska gröna bönor som får puttra i en härlig tomatsås med vitlök och lök. Lobia bi zeit serveras gärna med pitabröd och massor med grönsaker bredvid. Det är gott att grovhacka allt från lök, paprika, rädisor, gurka, salladslök, mynta till chili och servera bredvid. Lika god att avnjutas kall som varm.
4-6 portioner Lubia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås
1 kg färska gröna bönor
1 kg färska mogna tomater
1 gul lök
1 vitlökshuvud
1 färsk finhackad chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
Ca 1 dl vatten
Salt
4-5 msk rapsolja till stekning
Olivolja till garnering
TIPS! Om du inte hittar färska gröna bönor i affären kan du använda djupfrysta haricot verts.

Gör såhär:
Skär bort yttersta skaften på bönan (se bild) och kasta den. Hacka sedan bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Spara ca 4-5 st vitlöksklyftor hela utan att hacka dem, de ska åka ner i grytan. Skala tomaterna och hacka i små tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök och vitlök på medelvärme under omrörning. De ska inte få färg och ha koll så vitlöken inte bränns vid, de ska bara bli glansiga och mjukna. Vänd i bönorna, eventuellt chili och fräs allting en bra stund under omrörning, ca 7 min. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.

Vänd i tomathacket och stek i 2 min till. Tillsätt slutligen tomatpuré, hela vitlöksklyftor, vatten och salt. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 25-30 min. Tänk på att inte ha i för mycket vätska, såsen ska inte vara för rinnig. Lägg upp lobian på ett fat och ringla olivolja över. Servera med bröd och färska grönsaker skurna i stavar som lök, gurka, rädisor, salladslök, paprika, chili osv. Även pickles, oliver, persilja och mynta passar utmärkt bredvid.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    jana
    24/02/2016 at 23:46

    tillagade detta idag:) hela familjen älskar det men barnen hann äta upp innan mannen kom hem fr jobbet 🙂 gott o nyttigt

    • Reply
      Zeina
      25/02/2016 at 13:55

      Underbart att läsa 😀 tusen tack för att du berättar. Kram till dig och din familj /Zeina

  • Reply
    Sara
    17/05/2020 at 20:14

    Vad gott! Indien tillagar man detta med lök, ingefära och indiska kryddor tillammans med potatis så gott!

  • Leave a Reply