Mshabak- Friterade kringlor

Mshabak är en efterrätt som görs i olika delar av världen. Den är en favorit i bla hela Mellanöstern, Indien, Iran och Turkiet. Den kan smaksättas på olika vis med allt från saffran, olika mjölsorter till mannagryn. Denna version är den mest klassiska och enkla. Om jag ska förklara hur de smakar så är den bästa beskrivningen “sliskigt söta och goda”. Tänk dig en pannkaksliknande smet som friteras och sedan doppas i sirap. Krispiga och mycket söta. De håller sig i kylen upp till 7-10 dagar. 

Mshabak
Ca 20 st Mshabak, kringlor
6 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk torrjäst
5 dl mjöl
1 dl majsstärkelse (maizena)
1 krm salt
Eventuellt några droppar gul hushållsfärg eller lite saffran
Rapsolja till fritering
Sirap:
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk rosenvatten (smaksättning med smak av rosor, kan ersättas med 1 tsk vaniljsocker)
Några droppar gul hushållsfärg (kan uteslutas)

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i rosenvatten och eventuellt några droppar färg. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Gör sedan smeten till kringlorna. Om du ska ha saffran i smeten löser du upp saffranet med hett vatten och låter den stå i 10 min. Blanda fingervarmt vatten med socker och torrjäst i en bunke, låt stå i 5 minuter. Blanda sedan mjöl, majsstärkelse, salt med jästen och vispa smeten med en visp tills den är klumpfri och ordentligt blandad, ca 1 min. Blanda sedan i saffranet eller några droppar färg. Täck smeten och låt svälla i rumstemperatur i ca 30-40 min.

Blanda smeten igen och lägg i en flaska som du enkelt kan pressa ut med. Hetta upp olja i en liten kastrull med höga kanter. Viktigt att du inte har för lite olja, då kan kringlan lägga sig i botten av kastrullen och fastna. Du ska fritera en kringla åt taget. Förbered sirapen i en skål nära till hands. Hetta upp olja, skaka på flaskan och ringla ut smet samtidigt som du snurrar lätt på handen. Du kan “samla ihop” kringlan med en stekspade. Du kommer med största sannolikhet misslyckas med de 4-5 första kringlorna, men du får in tekniken efter ett tag. Du ska inte göra för stora runda rörelser med handen och inte heller trycka ut för mycket smet. Om du tycker att smeten är för lös eller svår att jobba med kan du tillsätta mer mjöl och lite majsstärkelse för att göra den tjockare.

Låt kringlan rinna av lite hastigt och doppa sedan i sirapen några sekunder. Lägg på ett fat och fortsätt att göra samma sak med resterande smet. Kringlorna är godast kalla, låt dem stå en stund i kylen innan servering. De håller sig i kylen upp till 10 dagar.
Fotor_145365707057398
Fotor_145365711727787
Fotor_145365726925063
Fotor_145365730899679Mshabak

Join the Conversation

  1. Linda Tamar says:

    Är det fel i receptet? Gjorde som det stod och det vart en hård bröd deg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close