Fransk baguette

Recept på riktigt god franska baguette. Mjuka inuti och en härlig krispig skorpa. Inte svåra att baka och de blir fantastiskt goda. För bäst resultat rekommenderar jag att du låter degen jäsa några timmar i kylen, gärna över natten. Tänk även på att knåda degen ordentligt. Du kan välja om du vill baka ut 2 stora baguetter eller 3 smala.
Fotor_144144466919648
3 smala eller 2 stora baguetter
3 dl vatten
Ca 7 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
Pensling:
Äggula
1 msk vatten

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet vatten och låt stå i 10 minuter. Häll i mjöl, socker, salt och knåda degen ordentligt. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Knåda degen smidig i 10 min för hand eller bakmaskin. Forma degen till en boll, ringla lite olja över degen och i bunken. Täck med en plastpåse, låt jäsa i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur.

Förbered en plåt med bakpapper. Klipp ut 2 eller 3 smala remsor av pappret som baguetterna ska ställas på. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och platta till den med handen. Skär ut 2 eller 3 lika stora bitar (beroende på hur stora bröd du vill ha). Kavla ut en bit till en avlång platta, ca 20×35 cm. Rulla sedan degen från långsidan, som en rulltårta. Rulla sedan hela baguetten och lägg på plåten med skarven nedåt. Gör så med de resterande degen och ställ dem tätt ihop. Se bild hur jag ställt mina utan att de fastnar ihop. Täck plåten och låt jäsa i 45-60 min.

Värm ugnen till 200°. Blanda äggulan med vattnet. Snitta brödet med en jätte vas kniv och pensla med ägget. Äggulan ger en fin färg och skorpa på brödet. Sära på bröden så de ligger en bit ifrån varandra på plåten. Baka sedan mitt i ugnen i ca 20-25 min. Ta ut och låt svlna på ett galler utan att du täcker dem med en bakduk.

Join the Conversation

 1. Umm maryam says:

  Mashaallah riktigt gott blev det
  Dock var det för lite för hela familjen
  Hur ska man göra om man vill göra mer
  Jag är rädd att om jag gör dubbel sats av alla ingredienserna då blir bröder helt fel

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂
   Så härligt att du var nöjd. KUL! Ja det ska funka bra att dubbla receptet. Inga problem alls. Lycka till /Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close