Bakverk/ Bröd/ Utvalt/ Veganskt

Grovt bröd med linfrö

Ett gott grovt bröd som blir saftigt av skållningen. Den innehåller massa frön som gör susen för magen. Favoritlimpan att servera till frukost, mättande och stärkande. Jag brukar förbereda brödet på kvällen och bakar ut den nästa dag, precis lagom till frukosten.
Fotor_144152631779445

1 stor brödlimpa
Skållning:
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1 dl solrosfrön
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 msk honung eller socker
5 dl kokhett vatten
Degen:
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1 dl ljummet vatten
Ca 6-7 dl vetemjöl special
Pensling:
Smör
Ägg
Sesamfrön

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till skållningen i en bunke och låt stå 1 timme. Blandningen blir som en gröt efter en stund. Lös sedan upp jästen i 1 dl ljummet vatten och blanda den med ingredienserna till degen och skållningen. Knåda degen ordentligt en bra stund. Degen är lite kladdig. Mjöla bunken runt om och täck med plast. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Smörj en stor brödform, ca 15×30 cm, med smör. Strö sesamfrön på kanterna och mjöl på botten av formen.

Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, tryck ut en platta med händerna. Vik in ena kanten mot mitten och tryck till den försiktigt. Vik sedan degen ytterligare en gång och tryck med handen försiktigt, forma sedan till en limpa. Lägg med skarven nedåt i brödformen. Strö lite mjöl på limpan och täck med en påse. Låt jäsa i rumstemperatur 1 timme eller i kylen över natten, ca 6-8 timmar. Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med ägg och strö på sesamfrön. Ta in mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 35-40 min. Ta ut och låt svalna på ett galler en stund innan servering.

Fotor_144152722029380Fotor_144152728593154Fotor_144152716063464
Fotor_14415273415928Fotor_144152742378711

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply