Libanesisk okragryta- Bamia

Bamia/bamje är en mustig och god gryta med okra och kött. En populär rätt från Mellanöstern som tillagas på olika vis, detta är den libanesiska versionen som innehåller mycket vitlök och koriander. Den irakiska versionen görs utan koriander, recept på den hittar du HÄR! Gör en stor sats när du är igång, den är godare dagen efter och funkar utmärkt att frysas in.
bamia-4

8 portioner Bamia
Köttet:
Ca 700 g valfri grytkött i bitar, gärna lammkött med ben
10 st pepparkorn
3 st lagerblad
1 kanelstång
2 st buljongtärningar (välj fritt efter smak, jag har i köttbuljong)
Grytan:
300 g djupfryst okra (upptinad)
1 bunte koriander (ca 1 dl finhackad)
1 vitlökshuvud
1 gul lök
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade
Ca 1 liter hett vatten (gärna vattnet som köttet kokats i)
0,5 tsk sju kryddor- recept hittar du HÄR!
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Börja med köttet först. Hetta upp olja och bryn köttet runt om. Lägg i en stor gryta med hett vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt sedan alla ingredienser till köttet och låt koka tills köttet är mört. Ställ åt sidan.

Skär löken i strimlor, hacka koriander, skala vitlöken och mortla till strimlor. Tvätta den upptinade okran i kallt vatten och låt rinna av i en sil. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken 1-2 minuter. Blanda med okran och fräs lite till, ca 3 min. Häll sedan i vitlöken och koriandern och stek ytterligare en stund. Tillsätt slutligen tomaterna, tomatpurén och stek 2-3 min. Var försiktit med okran så de inte mosas sönder, vänd varsamt. Sila av vattnet som köttet kokats i och häll ner i grytan med okran. Häll inte i köttet än. Låt grytan puttra i ca 30 min, koktiden varierar beroende på okrans kvalité. Den ska mjukna utan att den kokas sönder. Häll i köttet, salt, peppar och sjukryddor och låt det få koka med en stund, ca 15-20 min. Servera med ris och grönsaksstavar att knapra bredvid. Recept på ris som passar bredvid hittar du HÄR!

Fotor_14415359836847
Fotor_14415497187339Fotor_144154983606089
Fotor_144154351486575Fotor_144154326648628bemyeh

Join the Conversation

  1. Lotta says:

    Lagade en variant av det här receptet, hittade ingen okra så jag lät allt koka ihop från början och använde MYCKET mer än 0.5 tsk av 7-kryddor eftersom den smakar så himla gott! Jag hade nog ett par tre msk.. Men det smakade supergott och jag lär laga det igen !

    1. Zeina Author says:

      Härligt att läsa, grymt att du gjorde efter dina smaklökar. Sju kryddor är verkligen gott 😀 Tack snälla för att du skrev en kommentar, alltid kul att läsa när någon testat ett recept. Ha en fin fin dag. Kram från mig

  2. Liisu says:

    Hej och så så stort tack för alla recepter som du har delat med oss 🙂
    Två veckor sedan hittade jag din blogg och nu har jag testat laga ca 5-6 rätter och allt är otroligt gott, min 7-årig son som är en stor matälskare är så glad för god mat och hela familjen faktiskt
    Just ny puttrar den här grytan och jag är 100% säkert att det blir supergott!

    Kram,
    Liisu

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Du anar inte hur glad du gör mig! Bästa som finns att logga in på bloggen och sedan mötas av en sådan kommentar. Helt underbart. Jag tackar dig för att du tog dig tid att skriva några rader. Jag hoppas att det smakade bra. Kramar till dig och sonen. Önskar er en fortsatt fin vecka. /En glad Zeina 🙂

      1. Liisu says:

        Grytan var ju såså gott, jag bara fortsätter att testa som du har lagt upp här:) Ha en så bra lördagskväll 🙂

        Hälsar
        Liisu

        1. Zeina Author says:

          SÅÅÅÅ SKOJ 😀 underbart att du är nöjd. Gör mig glad. Ha en fantastiskt fin helg /Kram

  3. Hej! Jag brukar ha i pressad citron i grytan. Testa det 🙂

    1. Zeina Author says:

      Mums 😀 tack för tipset

  4. Kan man köpa kryddan om man inte orkar göra den?

    1. Zeina Author says:

      Ja det kan man göra 🙂

  5. Hej den där 7 krydda är de den vegeta? Älskar dina maträtter helt otroligt

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Tack snälla! Sju krydda är en arabisk kryddmix, inte samma som vegeta. Du kan hitta den i de flesta affärer 😀 Lycka till. Kram

  6. Eeva-Maria says:

    Granatäpplesoja blir gott till med, pga syrligheten, lärde jag mig av min libanesiske svarmor (bättre än citron tror jag). Tack för ett fint recept. Håller på att laga det nu medan jag skriver Min dotter har velat ha bamiegryta ett tag nu. Kramar och tack ännu en gång att jag kunde friska mitt minne Libanesisk kök är det bästa

  7. Elisifa Mkumbo Carlsted says:

    Jag provade ditt lammläggrecept för några veckor sen och det blev en succé. Jag serverade lammläggen till min 6-åringa dotter, jag var inte så säker att hon skulle äta det eftersom hon inte är så förtjust i kött men jag vill prova ändå. Hon sa ” Jag smakar, om jag inte gillar så äter jag inte. Jag är inte köttätare” . Hon började äta första tuggan, andra, tredje Jag frågade henne gillar du köttet? Hon svarade: ”jag gillar inte den, jag älskar den. Hon sa: ” mamma den här var det bästa köttbit jag har ätit i mitt hela liv” ❤️ kan vi äta lammlägg oftare, frågade hon.
    Zeina, tusen tack för de goda och enkla recept du delar med dig av! Igår lagade jag den igen lammlägg denna gång lagade jag också Okra-gryta och den var så god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close