Frukost/ Röror och guckor/ Samarbete/ Smörgåsar/Baguetter/ Vegetariskt

Helgen är räddad med Pågen

ANNONSSAMARBETE MED PÅGEN

Pågen, “vi bakar med kärlek” som dom så vackert beskriver sitt koncept. Men vad menar dom egentligen? Jag fick chansen att nörda ner i pågens koncept och det fick mig att uppskatta det dom gör ännu mer. Om du är nyfiken kan du läsa mer HÄR! Jag vet inte hur många ggr jag har köpt hem en limpa pågenbröd eller en påse gifflar. PågenLimpan är en stor favorit här hemma. En rostad skiva med smör och ost… aaaah så enkelt och gott.

Pågen värnar om klimatet och svenska råvaror och bakar sitt färska mat- och fikabröd med svenskt mjöl. De fryser inte in bröden efter bakning utan de packas direkt från ugnen och levereras till butiken. På det sättet kan du alltid räkna med att få ett färskt bröd från Pågen. Brödet håller dessutom längre därhemma om det köps färskt i butik. På det sättet minskas matsvinnet eftersom brödet håller sig fräscht länge. De bröd som inte säljs i butiken tar Pågen tillbaka så det blir en del av deras kretslopp. Dom återvänder resterna och gör jäst av det som de sedan kan baka nytt bröd av. Så grymt!

Jag har tagit fram tre urläckra recept som du kan njuta av hela helgen. Till fredagsmyset bjöd jag familjen på smarriga hummusmackor. På lördagar gillar jag att njuta lite extra och då gjorde jag lyxiga ricottamackor med färska bär och honung. Ricottamackorna blev snabbt en favorit hos mina barn. Enkelt och supergott! På söndagar brukar jag vara lite seg efter en fartfylld helg och då passar det bra att laga något enkelt som dessutom passar bra till måndagens matlåda.  Det fick bli en lättlagad linssoppa. För att göra den lite matig toppade jag den med krutonger. Att göra krutonger är ett perfekt sätt att liva upp dagsgammalt bröd.

Fredagsmys med rödbetshummus 
6 skivor Hönö råg
50 g fetaost
Solrosskott (eller andra finhackade färska örter)
6 st cocktailtomer
Rödbetshummus:
300 g kokta kikärtor
2 st kokta rödbetor
4 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk salt

Gör såhär:
Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Tillsätt kikärtorna och rödbetorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Bred hummusen på en brödskiva, toppa med smulad fetaost, tomat och solrosskott. Servera och njuta!

Lyxig frukostmacka till lördagens frukost 
Bred ricotta på Hönö råg, toppa med färska bär och ringla honung över. Servera till morgonkaffet och ett glas färskpressad juice!

6 portioner linssoppa med krutonger som passar perfekt som söndagsmiddag och lunchlåda på måndag!
5 dl gula/röda linser
8 dl vatten
0,5 dl ris eller 1 dl vermicelli
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Ca 2-3 msk citronsaft från färsk citron
Krutonger:
2 st Hönö råg skivor
Olivolja till stekning
Servering:
Citron

Gör såhär:
Koka upp linserna och ris, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Krydda med buljong, salt och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov. Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir karamelliserade och ordentligt stekta utan att de bränns vid. Vänd löken i soppan och smaksätt med citron och spiskummin, låt puttra 5 min till.

Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja och stek brödet gyllene. Vid servering toppar du soppan  med krutongerna och citron!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply