Taftoon- Persiskt tunnbröd

Taftoon (nan e taftoon) är ett persiskt tunnbröd som tillagas i stekpannan. Ett gott, mjukt och luftigt bröd som är en favorit i Iran och även i Afghanistan. Serveras gärna bredvid grillat eller som frukostbröd.
Taftoon
6-7 st Taftoon bröd
3 dl hett vatten (ej kokhett)
Ca 5 dl mjöl
1 tsk torrjäst
1 msk socker
2 tsk salt
2 msk rapsolja
Nigellafrön- svartkummin, kryddiga små frön. Hittar du inte dem i affären kan du ersätta dem sesamfrön.
Persisk sallad olivie– recept HÄR!
Persisk tzatziki, mast o khiar- recept HÄR!

Gör såhär:
Värm vattnet, inte kokhett men snäppet varmare än ljummet, ca 42 grader. Tillsätt jäst, salt och socker, rör om och låt stå i 10 min. Blanda i rapsoljan och arbeta in mjölet i omgångar. Knåda degen en bra stund, minst i 10 min för hand eller bakmaskin. Degen ska varken vara kladdig eller torr, tillsätt eventuellt mer mjöl. När degen är smidig täcker du bunken med plast. Låt jäsa i 45 i rumstemperatur.

Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut 6-7 bollar. Rulla dem till bollar och lägg under bakduk. Kavla ut en boll på mjölat bakbord till ett runt bröd på ca 25 cm. Mjöla undersidan av degen, strö nigella- eller sesamfrön på brödets ovansidan. Kavla försiktigt så fröna fastnar i degen. Hetta upp en torr stekpanna och lägg brödet med frösidan uppåt. När brödet fått färg på undersidan, efter ca 1-2 min vänder du brödet och steker på nästa sida i ca 2 min. Lägg brödet direkt på en kökshandduk och täck ordentlig. Upprepa samma procedur med resten av degen. Servera dem gärna nygräddade och varma. Goda att avnjutas som frukostbröd, bredvid en hvudurätt, vid grillat eller mezzo. Funkar bra att frysas in.
TaftoonTaftoonTaftoon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close