Tunisisk brik

Brik är en klassisk nordafrikansk rätt som kan tillagas på många olika vis. Fyllningen kan innehålla allt från kött, kyckling, tonfisk, potatis, kapris till riven ost. Brik görs på väldigt tunna brikark,  en lövtunn deg som blir fantastiskt frasig och god när den friteras. Det är inte alltid lätt att hitta “feuilles des brik” i affären och därför kan man istället använda filodeg. Brik kan serveras som en aptitretare, lätt lunch eller som tillbehör till maten.
brik-3
5 portioner brik
10 st ark brikblad eller filodeg (se bild)
1 bunte persillja
1 gul eller röd lök
5 st ägg
2 burkar tonfisk i olja (även tonfisk i vatten funkar bra)
Salt & peppar
Neutral olja till stekning och fritering
Valfri tillsättning:
4 st kokta och mosade potatisar
2 msk kapris
2 dl riven ost
Harissa (chili)
TIPS! Du kan utesluta tonfisken om du vill ha vegetarisk brik. Ersätt det med mosad potatis och kapris. Brikbladen hittas främst i affärer med utbud från Mellanöstern. Filodeg funkar också bra.

Gör såhär:
Låt tonfisken rinna av ordentligt under tiden du förbereder fyllningen. Hacka lök och persiljan. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken glansig. Tillsätt persiljan och stek lite till. När löken och persiljan mjuknat vänder du försiktigt i tonfisken. Tonfisken ska du bara steka några sekunder för att få bort vätska från fisken. Brikbladen är jätte tunna och man vill inte ha för blöt fyllning. Smaka av med salt och peppar. Om du ska ha i något av tillsättningarna som jag har gett som förslag vänder du i det i fyllningen nu.

Hetta upp olja i en rymlig stekpanna. Lägg två brikblad på varandra. Lägg bladen i en djup tallrik, tallriken underlättar hanteringen av fyllningen och ägget. Ägget kan annars lätt glida ur bladen när man knäcker dem. Klicka ut tonfiskfyllningen och gör en grop i mitten. Knäck ägget i gropen och vik sedan varsamt ihop bladen. Lyft över briken i den heta oljan och kläm ihop bladen med en slev runtom fyllningen samtidigt som du friterar den. Fritera briken gyllene på medelvärme ca 1-2 min på varje sida. Låt rinna av på papper och servera brik med sallad och citron bredvid.
brik-4brik fotorbrik-10brik-11brik-12brik-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close