Palestinsk musakhan

Musakhan är en av de mest populära maträtterna i Palestina. Rätten är väldigt unik med sina fantastiska smaker. Den innehåller kyckling, mycket lök, rikligt med olivolja, kryddas syrligt med sumak och toppas med stekta nötter. Underbara smaker! Musakhan kan även serveras som wraps istället för att lägga upp brödet på fat.
musakhan-9

6 portioner musakhan
1 hel kyckling (ca 1,5 kg) eller 1,5 kg kycklingklubbor (jag rekommenderar en hel kyckling)
3-4 st stora taboon bröd (arabiskt tunnbröd)
1 kg gul eller röd lök
4 dl olivolja av god kvalité
1 vitlöksklyfta
1 citron
Ca 5-6 dl vatten
Kryddor:
3 msk sumak läs mer om sumak HÄR!
1 msk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra en egen mix
1 tsk kummin
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemummapulver
1 krm riven muskotnöt
2 tsk salt
Garnering:
1 dl sumak
100 g skalad mandel
100 g pinjenötter (kan ersättas med mandel)
TIPS! Taboon bröd hittas i välsorterade matvarubutiker med utbud från Mellanöstern. Om du inte hittar just det brödet kan du använda ett annat arabiskt eller indiskt tunnbröd, gärna stenugnsbakat.

Gör såhär:
Dela kycklingen (om du använder en hel) i 4 delar. Pressa citron och vitlök över kycklingdelarna och massera in det i köttet. Låt stå i ca 15 min. Blanda ihop alla kryddor i en liten skål. Strö kryddblandningen över kycklingen (spara ca 1 tsk av kryddan till löken) och massera in det ordentligt i köttet. Låt gärna kycklingen marineras några timmar i kylen eller över natten. Om du inte har tid att vänta kan du låta den stå i 30 min i rumstemperatur. Förbered löken.

Hacka löken i grova tärningar eller strimlor. Hetta upp 2 dl olivolja i en rymlig stekpanna eller kastrull. Stek löken långsamt på medelvärme i ca 15 min. Strö över lite av kryddblaningen och stek löken i ca 10-15 min till. Löken ska få en fin gyllene färg och stekas försiktigt i oljan. Mosa inte sönder löken, rör om varsamt med jämna mellanrum.

Hetta upp 2 dl olivolja i en separat stekpanna och stek kycklingbitarna tills de får färg runtom och blir genomstekta. Häll ca 5 dl vatten över kycklingen, vattnet ska inte täcka köttet helt. Låt koka under lock i ca 30-40 min, rör om med jämna mellanrum och smaka av med salt om det behövs. Stek mandel och pinjenötter gyllene. Hit kan du förbereda alla moment fram till servering.

Värm ugnen till 225°. Dela brödet i stora bitar. Doppa brödbitarna i såsen som kycklingen kokats i. Lägg brödet på ett fat, strö på sumak och lägg den stekta löken över. Få även med oljan som löken stekts i. Avsluta med att toppa med kyckling, lite mer lök, strö på nötterna och sumak. Baka mitt i ugnen i ca 10 min och servera med yoghurt.

Collage_Fotor 333 90Collage_Fotor56
Collage_Fotor 2Collage_Fotormusakhan-10musakhan-11

Join the Conversation

  1. Oj va gott det ser ut Det skulle jag gärna äta nu fastän klockan bara är 10!!

  2. Så gott det ser ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close