Kalljästa fröfrallor

Lättbakade frallor fulla med frön som är omöjligt att misslyckas med. Du ska bara blanda ihop alla ingredienser i en bunke och låta dem jäsa i kylen över natten. Häll ut degen och forma till luftiga och mjuka frallor. Fantastiskt goda bröd som gör susen för magen.

12 st fröfrallor
25 g färsk jäst
1 msk honung eller socker
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
1 dl vetekross eller havrekli
Ca 7-8 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt frön, havregryn och vetekross/havrekli, rör om väl med en träslev. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ordentligt tills du får en lös grötliknande kladdig deg. Degen behövs inte knådas, bara du blandar den väl så fröna blir jämnt fördelade. Mjöla degen runt om och täck bunken med en plastpåse. Ställ i kylen över natten (ca 7-10 timmar).

Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, och strö mjöl på degen. Knåda inte eller arbeta degen. Skär ut 12 st bitar med en degskrapa eller en vass kniv. Du behöver inte forma snygga frallor, jämna bara till dem snabbt med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper. Det är enklast att lyfta över dem med en stekspade. Täck med bakduk och låt jäsa i 10 min.

Värm ugnen till 200°. Ta in brödet mitt i ugnen och baka i ca 12-15 min. Ta ut och låt svalna på galler. Om du vill ha en mjuk skorpa på brödet täcker du dem med en bakduk, för hård skorpa ska de inte täckas. Servera som frukostbröd eller med soppan. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
1

Join the Conversation

  1. De måste jag prova till imorgon! Ser jättegoda ut!

    1. Zeina Author says:

      Hoppas att du blir nöjd 😀 Tack för att du kikade in och lämnade en kommentar. Mvh Zeina

  2. Dom såg smarriga ut. Kommer givetvis testas 🙂

    1. Zeina Author says:

      Tack Snälla 😀 Dom är jätte goda. Hoppas att du blir nöjd om du testar. Mvh Zeina

  3. Testade dessa men lyckades inte riktigt, tycker degen var väldigt stabbig och tung när jag tog ut den. Vet inte om kylen är för kall kanske? Aldrig kalljäst förut.

  4. Malin says:

    Kan man använda torrjäst? Hur mycket?

  5. Ann-Marie says:

    Tack för alla enkla goda recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close