Mujadara- Ris med gröna linser

Mujadara är en favoriträtt från Libanon. Ris med gröna linser och karamelliserad lök. Det är så smakrikt och gott att det räcker att servera mujadara med sallad och yoghurt. Kombinationen av mujadara, libanesisk vitkålssallad och myntatzatsiki är utsökt. Du kan även servera mujadara med grillat eller en god gryta. 

6 portioner Mujadara
Riset:
2,5 dl gröna linser
5 dl basmatiris
5 msk olja
0,5 tsk spiskummin
2 buljongtärningar av valfri sort eller 1,5 tsk salt
0,5 tsk sjukryddor, recept hittar du HÄR!
1 tsk salt
Hett vatten, ca 6 dl
Löken
2-3 medelstora lökar+ 0,5 dl olja
Tillbehör:
Tzatsiki- recept HÄR!
Vitkålssallad- recept HÄR!
På bilden har jag även serverat libanesisk moussaka bredvid- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Börja med att först koka upp linserna i ca 15- 20 min, tills de mjuknar, sila av. Tvätta riset och blanda sedan ihop med linserna och de övriga ingredienserna. Häll hett vatten över, det ska täcka riset med 1 cm. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till låg temperatur. Låt tillagas långsamt i ca 15 min eller tills riset är klart.

Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning. Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid. Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i. Servera med ett gott tillbehör, smaklig spis!
1 2 4 7 mujadara

Join the Conversation

  1. Hej Zeinas. . Jag undrar om risen är bli utan olja eller?? Jag tackar dig om du kan svara mig nu.. Ris med gröna linser. Mvh. Sausan

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Det står 5 msk olja i receptet 🙂 det ska alltså vara olja i men du kan utesluta det om du vill. /Zeina

  2. Helena says:

    Hej fantastiska zeina Ska man blöttlägga linserna innan? Mvh Helena

    1. Zeina Author says:

      Hej underbara du.
      Nej det behöver du inte göra 😀

  3. SÅ underbart! Kan man använda sig av råris/brunt ris till detta?

  4. Pingback: Mujadara – lab
  5. Anonym says:

    Tack för ett jättegott risrecept. Överraskande gott trodde aldrig att ris, gröna linser och lök kunde bli så gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close