Mujadara- Ris med gröna linser

Mujadara är en favoriträtt i Libanon och Syrien. Ris med gröna linser och karamelliserad lök. Det är så smakrikt och gott att det räcker att servera mujadara med sallad och yoghurt. Kombinationen av mujadara, libanesisk vitkålssallad och myntatzatsiki är utsökt. Du kan även servera mujadara med grillat eller en god gryta. 

6 portioner
Riset:
3 dl gröna linser
3 dl basmatiris
3 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 liter hett vatten
Löken:
4 gula lökar
0,5 dl rapsolja
Tillbehör:
Tzatsiki- recept HÄR!
Vitkålssallad- recept HÄR!
På bilden har jag även serverat libanesisk moussaka bredvid- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Lägg linser, hett vatten och buljong i en gryta. Koka upp linserna och låt puttra under lock i ca 15 min, tills dom mjuknar utan att linserna kokas sönder. Skölj riset och vänd sedan ner i grytan med linserna. Tillsätt spiskummin, salt och 3 msk rapsolja. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till låg temperatur. Låt tillagas långsamt under lock i ca 15 min eller tills riset är klart.

Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning. Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid. Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i. Servera med ett gott tillbehör, smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Hej Zeinas. . Jag undrar om risen är bli utan olja eller?? Jag tackar dig om du kan svara mig nu.. Ris med gröna linser. Mvh. Sausan

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Det står 5 msk olja i receptet 🙂 det ska alltså vara olja i men du kan utesluta det om du vill. /Zeina

  2. Helena says:

    Hej fantastiska zeina Ska man blöttlägga linserna innan? Mvh Helena

    1. Zeina Author says:

      Hej underbara du.
      Nej det behöver du inte göra 😀

  3. SÅ underbart! Kan man använda sig av råris/brunt ris till detta?

    1. Minou says:

      Det går jättebra att ändra på vilka recept som helst efter egen smak och vad som är tillgängligt. Det blir inte riktigt samma smak med råris men jag tror att det blir ännu godare! Råris är ju fantastiskt gott.

  4. Pingback: Mujadara – lab
  5. Anonym says:

    Tack för ett jättegott risrecept. Överraskande gott trodde aldrig att ris, gröna linser och lök kunde bli så gott.

  6. Anonym says:

    Hej, kan man väl använda röda linser istället för gröna?

    1. Minou says:

      Smaken blir inte riktigt densamma en visst kan du ta vilka linser som helst. Man får använda sin fantasi vid matlagning. Testa dock Zeinas recept här ovan vid tillfälle. Det är en otroligt god och enkel maträtt. Och billig.

  7. Anonym says:

    Otroligt gott, tack för receptet.

  8. Jenny says:

    Väldigt gott!

  9. Så gott! Gjorde vitkålssalladen och en morotstsatziki till, det gifte sig himla bra!

  10. Minou says:

    Jättegott och så enkelt att tillaga. Måste bara ge sig till tåls med karamelliseringen av löken.

  11. Fantastiskt gott. Har blivit en återkommande maträtt hos mig

  12. Hej
    Varför behöver man koka linserna först? Kan man inte lägga i allt på en och samma gång?
    Ska på cykelsemester och tänkte att detta är ett smakrikt recept som kan vara enkelt att laga utomhus på Trangiakök fast minska så det blir perfekt för två, kommer dock utesluta löken då men tycker receptet är gott endån.

    Lagade detta receptet för ett tag sedan och blev super gott! Kan starkt rekomenderar andra att testa, väldigt enkelt också:)

  13. Anonym says:

    Har Du flera enkla vego recept som du kan rekommendera!! ♥️

  14. Matilda says:

    Min kompis från syrien säger de enda kryddor hon använder i denna rätt är salt och peppar. Jag håller nog med. Buljongen tog över smaken så det hade jag nog hoppat äver nästa gång. Även vitlöken i tzatsikin hade jag hoppat över. Allt annat i receptet var bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close