Djuvec- Risrätt från Balkan

Djuvec är en fantastisk risrätt från Balkan som kan tillagas på olika sätt. Den kan göras med ris, kyckling eller som jag har gjort här helt vegetarisk. Smakerna är utsökta och det är en av de godaste risrätterna jag har smakat. Mustig och full med smaker. Du kan servera rätten med sallad, gärna med shopska sallad, eller som tillbehör vid tex kyckling.

6 portioner
3 dl risotto- eller långkornigt ris
3 msk tomatpure
Ca 1 msk vegeta (kan ersättas med 1 grönsaksbuljong)
2 tsk paprikapulver
8 dl kokhett vatten
Olja till stekning
Salt & peppar
Grönsaker (läs tips nedan):
2 gula lökar
4 potatisar
3 tomater
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
1 aubergine
1 liten knippe persilja
Serveringsförslag:
Shopska sallad
TIPS! Du kan variera och mixa grönsakerna efter smak. Du kan utesluta vissa av grönsaker som jag har föreslagit i receptet och byta ut dem mot tex morot eller ärtor.

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker i bitar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt övriga grönsaker, förutom tomat och potatis, stek allting under omrörning. Tillsätt sedan tomaterna och stek lite till. Vänd i tomatpuré, paprikapulver, salt, peppar, vegata och stek lite till. Häll över hett vatten och låt allting få puttra under lock i ca 15 min. Vänd i potatis, hackad persilja och ris, rör om och låt sjuda långsamt under lock i ca 10 min.

Värm ugnen till 200°. Häll riset i en ugnsform eller behåll det i grytan om den tål ugnsvärme. Täck formen med folie eller lock och låt tillagas i ca 15 min. Ta bort locket och tillaga i ytterligare ca 10 min, tills riset och grönsakerna mjuknar. Servera med sallad, recept på en god sallad som passar till hittar du HÄR!
 

Join the Conversation

  1. Kan man ha basmati ris istället?

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra 🙂

  2. Ninna says:

    Lagade detta och shopska sallad idag till min man och mig. Vi är båda från balkan. Han tyckte att det var bland det godaste han nånsin ätit. Just den kombinationen med den salladen…saknar ord för hur duktig du är!. Dina recept är fantastiska och jag lär mig så mycket! Tack bästa du♥️

  3. Varför ska allt i ugnen efter det har kokat färdigt i grytan?

    1. Ana Cekic says:

      …så att allt vattnet avdunstar och grytan ska få en krispigt övre ytan.

  4. Hanna says:

    Sedan vi testade detta recept har det gjorts flera gånger om, både barnen, min man och de gäster vi hunnit bjuda maten till, alla älskar receptet! Tack Zeina ❤️

  5. Katrín Jónsdóttir says:

    Har nu gjort ditt recept två gånger och det är så gott! Istället för salladen hade jag fetaoströra som passade också väldigt bra till. Tack för receptet!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close