Fisk & Skaldjur/ Utvalt

Smarrig torsk med tomat

Det här var vår underbara middag igår och jösses vad smarrigt det var. Syrligt, fräscht och supergott! Vi åt kokt potatis och riven morot bredvid men rätten passar lika bra att servera med ris, pasta eller coucocous.

6 portioner
900 g torskrygg (torskfilé eller en annan vit fisk funkar också bra)
500 g cocktailtomater
100 färsk bladspenat
1 schalottenlök (0,5 vanlig lök funkar också bra)
2 st vitlöksklyftor
25 g smör
Olja till stekning (jag använder olivolja)
Såsen:
3 dl vatten
1 citron
1 fisk- eller kycklingbuljontärning
1 tsk dijonsenap (vanlig senap funkar också bra)
Salt & peppar

Gör såhär:
Om du använder fryst fisk ska du först tina upp den. Torka bort vätska från fisken med hushållspapper, krydda med salt och peppar runt om och ställ åt sidan.

Gör såsen. Blanda vatten buljong, salt, peppar och dijonsenap i en kastrull. Koka upp och rör om tills buljongen löses upp. Riv i citronskal från en halv citron och få endast med det gula, annars blir det beskt. Pressa en halv citron och rör ned det i såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller citron. Stäng av värmen och ställ åt sidan.

Finhacka lök och vitlök. Dela tomaterna i halvor. Tvätta spenaten och låt rinna av ordentligt. Hetta upp olja och stek löken. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Vänd i tomaterna och stek i 2-3 min. Tomaterna ska mjukna lite men inte stekas tills de blir mosade. Vänd i spenaten, stek i 1 min till. Häll sedan såsen över, tillsätt smöret och låt sjuda långsamt tills smöret smälter.  Stäng av värmen och låt stå medan du förbereder fisken.

Värm ugnen till 200°. Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken ca 2 minuter på varje sida. Om du använder torskrygg ska du inte vända den för ofta för då faller den lätt isär. Lägg fisken i en ugnsform och baka mitt i ugnen tills den blir genomstekt, ca 10 min. Tiden kan variera beroende på hur stora dina filéer är och vilken sort du har använt. Smaka på en bit och se om den är klar, tänk på att inte tillaga fisken mer än nödvändigt för då kan den bli torr. Ta ut fisken från ugnen.

HIT kan du förbereda alla moment i god tid innan servering om du vill servera fisken vid senare tillfälle.

Värm upp såsen om den har kallnat och häll den över fisken. Servera med önskat tillbehör. Lika gott med ris, pasta, potatis, couscous eller något annat gott som du tycker om. Smaklig spis!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply