Grytor/ Huvudrätt/ Indien/ Kyckling/ Utvalt

Butterchicken med kycklingfilé

Butterchicken

Indisk butterchicken är enligt mig en av de absolut godaste rätter som finns. Den är fantastisk! Så mycket smaker i en och samma rätt, en fest för gommen kan jag lova. Det är precis samma recept som min förra butterchicken som är gjord på kycklingklubbor, recept HÄR! fast denna är gjord på kycklingfilé. Det är några moment för att få till denna rätt men absolut vårt varje steg. Nedan följer ett tydligt teg för steg recept med bilder.

4 portioner Butterchicken
Kycklingen
3 st kycklingfiléer
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk spiskummin
1 tsk salt
Saften från en hel lime

Skär kycklingen i bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen. Låt den marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Grilla sedan i ugnen på 225° i 20 min. Ställ åt sidan.
Fotor_145254947757361
Såsen
2 gula lökar
2 chili – kärna ur och hacka (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
3 röda och mogna tomater
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk spiskumminfrön eller vanlig spiskummin
1 msk curryblad (kan uteslutas)
50-75 g smör
1 dl vatten
1 msk tomatpuré+ 1,5 dl vatten
1 tsk socker
1 msk chilipulver (kan uteslutas för mild sås)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
Tillbehör:
Naanbröd- välj mellan neutral eller vitlöksnaan HÄR!
Indiskt ris- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Smält smör i en stor stekpanna/kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran och chilin, låt dem få färg och mjukna. Häll sedan i tomaterna, och låt sjuda under omrörning några minuter, tillsätt eventuellt mer smör. När tomaterna mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt puttra 2 min till. Plocka bort kanelstängerna och lägg sedan såsen i en mixer. När allt har blivit en fin puré silar du bort alla klumpar och kryddskal genom en fintrådig sil. Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk chilipulver, lite curry blad (kan uteslutas), salt, 1 tsk socker och 1,5 dl vatten. Rör om och koka upp på medelvärme i ca 10 min.

Lägg sedan i den färdiggrillade kycklingen i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 min till. Lyft på locket och häll i 1,5 dl grädde. Rör om och låt puttra i ca 10 min till. Servera gärna med hackad koriander, raita, ris, mangochutney och nybakat nanbröd.

Butterchicken

Ingredienserna till såsen. Idag uteslöt jag chili för barnens skull men jag föredrar denna gryta het med sting i. Chili i är ett extra plus för den som gillar hetta.

Butterchicken

Kumminfrön och kardemummakapslar

Butterchicken

Fräs kryddorna med löken.

Butterchicken

Fräs även med ingefära, vitlök och eventuellt chili. Tillsätt sedan tomat och fräs lite till.

Butterchicken

Butterchicken

Mixa såsen slät med mixer.

Butterchicken

Sila såsen och häll tillbaka den i stekpannan. Smula över curryblad och ha i tomatpuré. Låt få puttra en stund.

Butterchicken

I med den grillade i kycklingen och låt puttra under lock i 30 min.

Butterchicken

Avsluta med grädde.

Doftar, smakar och ser ljuvlig ut. Fantastisk rätt.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply
  Isabel
  12/01/2016 at 09:31

  Hej! Låter jättegott, det vill jag prova!! Vad är kardemummakapslar?

  • Reply
   Zeina
   12/01/2016 at 11:32

   Det finns en bild på dem bland steg för steg bilderna. Kika där

 • Reply
  Isabel
  12/01/2016 at 13:23

  Menade var man kan köpa det eftersom jag inte har sett det tidigare men jag får leta i affären, tack för svaret.

  • Reply
   Zeina
   12/01/2016 at 21:19

   Lycka till och hoppas att du hittar dem annars kan du använda kardemummakärnor 🙂

 • Reply
  Slavica
  12/01/2016 at 18:35

  Ser jätte gott ut❤️ Å tack för vackra steg för steg bilderna!Du är bäst❤️

  • Reply
   Zeina
   12/01/2016 at 21:18

   Du är underbar, jag tackar så mycket. Blir lika glad varje gång du tittar förbi på bloggen. En stor varm kram till dig /Zeina 🙂

 • Reply
  lola
  12/01/2016 at 21:09

  Hej! Har varit på willys ica och citygross ingen av de har kardemummakapslar ellr curry blad! I vilken butik köpte du dina, och går de att göra utan kardemummakapslar?

  • Reply
   Zeina
   12/01/2016 at 21:16

   Hej!
   Det funkar jätte bra utan curryblad och ersätt kardemummakapslar med kardemummakärnor eller pulver. Det går bra 🙂 lycka till

 • Reply
  lola
  12/01/2016 at 21:17

  Läste nu på nätet : 10 hela kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma.
  kan man istället då använda 1.5 tsk malen istället?

  • Reply
   Zeina
   12/01/2016 at 21:34

   Jag rekommenderar en mindre mängd så kardemumman inte tar över i smaken. Börja med 0,5 tsk och smaka dig fram, tillsätt eventuellt mer om det behövs

   • Reply
    lola
    13/01/2016 at 10:15

    Ja ok ska göra så! Tusen tack för svar!

 • Reply
  Fatima
  31/01/2016 at 02:01

  Hej Zeina
  Jag har två frågor. Då jag bor i en etta så har jag inte tillgång till någon ugn jag undrar därför om det går lika bra att steka kycklingen på spisen? Sen undrar jag om det går bra att ta soya matlagningsgrädde istället för vanlig fet grädde då jag bara använder mig av soya produkter och produkter med låg fetthalt? Eller förstör jag rätten på det viset?

  Tack på förhand?

  • Reply
   Zeina
   31/01/2016 at 09:15

   Hej,
   Det går bra att steka kycklingen. Sojagrädde har jag inte testat så jag har svårt att säga vad det blir för resultat. Lycka till /Zeina

 • Reply
  Pau
  05/02/2016 at 15:50

  Tack för receptet, det blev supergott! Nästa gång ska vi dock testa mindre chilipulver, det vart lite väl starkt bara 🙂 Men annars perfekt!

  • Reply
   Zeina
   05/02/2016 at 16:28

   Ja det är verkligen sting i grytan. Kul att ni var nöjda ändå. Jag är mycket glad över att du tar dig tid att skriva det på bloggen, tack! Önskar dig en trevlig helg /Zeina

 • Reply
  Sara
  03/03/2016 at 10:53

  Letat som en tok efter ett bra recept på denna rätt, tack snälla!!!
  Lyckligt lottad då jag har massor av butiker som säljer alla dessa kryddor men mest stått å kliat mig i huvudet hur de ska användas men nu har jag hittat din sida och bläddrat i 2 dagar så nu jäklar
  Din sida är otrolig med “stegbilder” tack tack tack!

  Hotar att lämna min med att lämna honom för dig!!! Han är ifs ok med det bara han får äta haha

  • Reply
   Zeina
   03/03/2016 at 19:29

   HAHAHAHAA så härlig du är 😀 fick mig ett gott skratt underbara du. Det glädjer mig att du har hittat hit. Håll hårt i maken, jag finns alltid här ändå… hihihi. kram

 • Reply
  Sara
  03/03/2016 at 19:54

  Blev så glad att hitta din sida för alla mina vänner säger alltid köp sakerna så lagar jag men vill själv (mat är jag bra på inte baka) vill verkligen lära mig alla recept för det är så gott och du visar allt så otroligt bra, även om man får grund sakerna är det lätt att missa de där självklara sakerna som någon som växt upp med det

  • Reply
   Zeina
   09/03/2016 at 23:42

   Blir så himla glad att du har hittat hit 🙂 och att du skriver så fint till mig. Uppskattar det mycket. TUSEN TACK! Kram /Zeina

 • Reply
  Alva
  14/03/2016 at 11:44

  Hej! Den här rätten verkar så himla härlig och god så ska verkligen pröva den! Jag undrar dock om man kan ersätta kumminfröna med kumminpulver och kanelstängerna med malen kanel och i så fall hur mycket?

  Kram och tack för en jätteinspirerande blogg!

  • Reply
   Zeina
   18/03/2016 at 00:13

   Det funkar jätte bra 🙂 ta samma mängd kummin och ca 0,5 sk kanel. Lycka till, kram /Zeina

 • Reply
  Shirin
  01/04/2016 at 14:20

  Hej Zeina! Jag tyckte att det var lite för hög syra i rätten, gjorde jag nått fel eller ska den smaka så? 🙂
  Tack för en underbar blogg, som jag besöker dagligen btw 😉

  • Reply
   Zeina
   05/04/2016 at 00:26

   Hej,
   Härligt att du tittar in ofta hos mig, det glädjer mig. Hjärtligt välkommen varje gång 😀
   Nej den ska inte vara syrlig i smaken.Vet inte vad som kan ha hänt. Hoppas att det smakar bättre nästa gång. Kram

 • Reply
  Ella
  16/04/2016 at 12:45

  Supergott!

  • Reply
   Zeina
   17/04/2016 at 09:58

   Ja men visst är den 😀 skoj att du gillade den. Tack för att du berättar

 • Reply
  Maria
  01/09/2016 at 23:26

  När man mixat såsen, ska man bara hälla tillbaka den som den blir då eller? Och kan man ersätta curry blad med vanlig curry krydda?
  Älskar dina recept, har lärt mig hur man lagar mat sakta men säkert via dig haha! 😀

  • Reply
   Zeina
   04/09/2016 at 20:23

   Hej 😀
   Tack snälla. Ja du häller tillbaka såsen när du mist den, du kan ersätta currybladen med en gnutta curry 🙂 Lycka till. Kram

 • Reply
  david
  11/12/2016 at 13:30

  Hejsan,
  Går det att göra om detta till att bli vegetariskt?
  Istället för kyckling, går det att använda t ex halloumi istället för kyckling?
  Skulle det kunna gå att göra det veganskt tror du, utan att tappa för mkt?
  Dvs utan djurprodukter.

  • Reply
   Zeina
   11/12/2016 at 17:31

   Hej,
   Det funkar säkert jättebra att göra denna rätt vegetariskt. Jag har testat att laga tikka masala vegetarisk och använt oumph istället för kyckling, det smakade supergott. Recept på min tikka masala hittar du här http://zeinaskitchen.se/tikka-masala/ . Jag rekommenderar att du använder oumph och följer receptet på butter chicken. Lycka till och hoppas att det smakar.

 • Reply
  Erik
  11/11/2018 at 15:47

  Precis hittat din sida och butterchicken står på menyn idag 🙂

  En fråga dock…hur mycket är “en bit” ingefära?

  • Reply
   Zeina
   13/11/2018 at 08:14

   Hej,
   Välkommen hit 🙂
   Ca 1 msk när den är riven/finhackad

 • Reply
  Christofer
  31/12/2018 at 08:38

  Hands down bästa receptet på butter chicken! 2:a middagsbjudningen med denna nu, hur bra som helst. Tack!

 • Leave a Reply