Butterchicken med kycklingfilé

Indisk butterchicken är enligt mig en av de absolut godaste rätter som finns. Den är fantastisk! Så mycket smaker i en och samma rätt, en fest för gommen kan jag lova. Det är precis samma recept som min förra butterchicken som är gjord på kycklingklubbor, recept HÄR! fast denna är gjord på kycklingfilé. Det är några moment för att få till denna rätt men absolut vårt varje steg. Nedan följer ett tydligt teg för steg recept med bilder.

4 portioner Butterchicken
Kycklingen
3 st kycklingfiléer
Marinad:
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
Saften från en hel lime
Såsen
2 gula lökar
2 st röda chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
3 röda och mogna tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
5 kardemummakapslar eller 1 tsk kardemummapulver
2 kanelstänger
1 msk spiskumminfrön eller spiskumminpulver
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk chilipulver (kan uteslutas för mild sås)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
Ca 50-75 g smör
Tillbehör:

Naanbröd- välj mellan neutral eller vitlöksnaan HÄR!
Indiskt ris- recept HÄR!

Recept på butter halloumi hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att marinera kycklingen. Hacka kycklingen i bitar. Blanda ihop med alla ingredienser till marinaden. Låt den marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Om du inte har tid kan du tillaga kycklingen direkt. Tillaga mitt i ugnen på 225° i ca 20 min. Under tiden kan du tillaga tomatåsen.

Hacka lök, vitlök, ingefära, chili och tomat. Hetta upp smör i en stekpanna eller kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran, chilin och stek lite till under omrörning. Häll sedan i tomaterna, och låt sjuda under omrörning några minuter. När tomaterna mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt puttra 2 min till. Plocka bort kanelstängerna och mixa såsen slät. Sila sedan bort alla eventuella klumpar från kryddskal om du jobbat med hela kryddor genom en fintrådig sil. Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt tomatpuré, salt, socker och resterande 3 dl vatten. Rör om och låt puttra på medelvärme under lock i ca 20 min.

Lägg sedan i den färdiggrillade kycklingen i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i ca 10-15 min till. Lyft på locket och häll i  grädde. Rör om och låt puttra i ca 10 min till. Servera och njut!

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

 1. Isabel says:

  Hej! Låter jättegott, det vill jag prova!! Vad är kardemummakapslar?

  1. Zeina Author says:

   Det finns en bild på dem bland steg för steg bilderna. Kika där

   1. Tack för detta receptet!! Jag och sambon har gjort det så många gånger och tröttnar aldrig! Vi bjöd även hela släkten på det och dom älskade det

  2. Hej, jag följde recept men tror du har missat skriva i receptet att man ska ha i vitlöken.
   de står och puttrar nu och luktar gott 🙂

 2. Isabel says:

  Menade var man kan köpa det eftersom jag inte har sett det tidigare men jag får leta i affären, tack för svaret.

  1. Zeina Author says:

   Lycka till och hoppas att du hittar dem annars kan du använda kardemummakärnor 🙂

 3. Slavica says:

  Ser jätte gott ut❤️ Å tack för vackra steg för steg bilderna!Du är bäst❤️

  1. Zeina Author says:

   Du är underbar, jag tackar så mycket. Blir lika glad varje gång du tittar förbi på bloggen. En stor varm kram till dig /Zeina 🙂

   1. Maja Peacock says:

    Min dotter jobbar på en Indisk restaurang här I Brisbane, och deras paradrätt är just Butter Chicken, så god.
    Nu har jag lagat Butter Chicken själv från ditt recept, och jag säger bara – den är minst lika god om inte snäppet godare.
    Tack för bra recept

 4. Hej! Har varit på willys ica och citygross ingen av de har kardemummakapslar ellr curry blad! I vilken butik köpte du dina, och går de att göra utan kardemummakapslar?

  1. Zeina Author says:

   Hej!
   Det funkar jätte bra utan curryblad och ersätt kardemummakapslar med kardemummakärnor eller pulver. Det går bra 🙂 lycka till

 5. Läste nu på nätet : 10 hela kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma.
  kan man istället då använda 1.5 tsk malen istället?

  1. Zeina Author says:

   Jag rekommenderar en mindre mängd så kardemumman inte tar över i smaken. Börja med 0,5 tsk och smaka dig fram, tillsätt eventuellt mer om det behövs

   1. Ja ok ska göra så! Tusen tack för svar!

 6. Fatima says:

  Hej Zeina
  Jag har två frågor. Då jag bor i en etta så har jag inte tillgång till någon ugn jag undrar därför om det går lika bra att steka kycklingen på spisen? Sen undrar jag om det går bra att ta soya matlagningsgrädde istället för vanlig fet grädde då jag bara använder mig av soya produkter och produkter med låg fetthalt? Eller förstör jag rätten på det viset?

  Tack på förhand?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Det går bra att steka kycklingen. Sojagrädde har jag inte testat så jag har svårt att säga vad det blir för resultat. Lycka till /Zeina

 7. Tack för receptet, det blev supergott! Nästa gång ska vi dock testa mindre chilipulver, det vart lite väl starkt bara 🙂 Men annars perfekt!

  1. Zeina Author says:

   Ja det är verkligen sting i grytan. Kul att ni var nöjda ändå. Jag är mycket glad över att du tar dig tid att skriva det på bloggen, tack! Önskar dig en trevlig helg /Zeina

 8. Letat som en tok efter ett bra recept på denna rätt, tack snälla!!!
  Lyckligt lottad då jag har massor av butiker som säljer alla dessa kryddor men mest stått å kliat mig i huvudet hur de ska användas men nu har jag hittat din sida och bläddrat i 2 dagar så nu jäklar
  Din sida är otrolig med “stegbilder” tack tack tack!

  Hotar att lämna min med att lämna honom för dig!!! Han är ifs ok med det bara han får äta haha

  1. Zeina Author says:

   HAHAHAHAA så härlig du är 😀 fick mig ett gott skratt underbara du. Det glädjer mig att du har hittat hit. Håll hårt i maken, jag finns alltid här ändå… hihihi. kram

 9. Blev så glad att hitta din sida för alla mina vänner säger alltid köp sakerna så lagar jag men vill själv (mat är jag bra på inte baka) vill verkligen lära mig alla recept för det är så gott och du visar allt så otroligt bra, även om man får grund sakerna är det lätt att missa de där självklara sakerna som någon som växt upp med det

  1. Zeina Author says:

   Blir så himla glad att du har hittat hit 🙂 och att du skriver så fint till mig. Uppskattar det mycket. TUSEN TACK! Kram /Zeina

 10. Hej! Den här rätten verkar så himla härlig och god så ska verkligen pröva den! Jag undrar dock om man kan ersätta kumminfröna med kumminpulver och kanelstängerna med malen kanel och i så fall hur mycket?

  Kram och tack för en jätteinspirerande blogg!

  1. Zeina Author says:

   Det funkar jätte bra 🙂 ta samma mängd kummin och ca 0,5 sk kanel. Lycka till, kram /Zeina

 11. Shirin says:

  Hej Zeina! Jag tyckte att det var lite för hög syra i rätten, gjorde jag nått fel eller ska den smaka så? 🙂
  Tack för en underbar blogg, som jag besöker dagligen btw 😉

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Härligt att du tittar in ofta hos mig, det glädjer mig. Hjärtligt välkommen varje gång 😀
   Nej den ska inte vara syrlig i smaken.Vet inte vad som kan ha hänt. Hoppas att det smakar bättre nästa gång. Kram

 12. Supergott!

  1. Zeina Author says:

   Ja men visst är den 😀 skoj att du gillade den. Tack för att du berättar

 13. Maria says:

  När man mixat såsen, ska man bara hälla tillbaka den som den blir då eller? Och kan man ersätta curry blad med vanlig curry krydda?
  Älskar dina recept, har lärt mig hur man lagar mat sakta men säkert via dig haha! 😀

  1. Zeina Author says:

   Hej 😀
   Tack snälla. Ja du häller tillbaka såsen när du mist den, du kan ersätta currybladen med en gnutta curry 🙂 Lycka till. Kram

 14. david says:

  Hejsan,
  Går det att göra om detta till att bli vegetariskt?
  Istället för kyckling, går det att använda t ex halloumi istället för kyckling?
  Skulle det kunna gå att göra det veganskt tror du, utan att tappa för mkt?
  Dvs utan djurprodukter.

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Det funkar säkert jättebra att göra denna rätt vegetariskt. Jag har testat att laga tikka masala vegetarisk och använt oumph istället för kyckling, det smakade supergott. Recept på min tikka masala hittar du här http://zeinaskitchen.se/tikka-masala/ . Jag rekommenderar att du använder oumph och följer receptet på butter chicken. Lycka till och hoppas att det smakar.

 15. Precis hittat din sida och butterchicken står på menyn idag 🙂

  En fråga dock…hur mycket är “en bit” ingefära?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Välkommen hit 🙂
   Ca 1 msk när den är riven/finhackad

 16. Christofer says:

  Hands down bästa receptet på butter chicken! 2:a middagsbjudningen med denna nu, hur bra som helst. Tack!

 17. Martin Andersson says:

  Fullständigt enig! Så mycker inspiration jag får från din hemsida! Lagade butterchicken denna helgen igen (knappa månaden sedan sist) och hela familjen älskar det… Speciellt med naan-bröd som jag faktiskt tillagar helt och hållet i stekpannan! Så mjuka och välsmakande! Speciellt med den goda grytan att doppa i 🙂 Älskar din blogg!

 18. Johanna says:

  Så bra recept, du är sååå bra!! Ikväll bjöd jag vänner på din butter chicken, palak paneer, raita, vitlöksnaan o tomatsallad. Allt blev topp

 19. Hej. Du skriver inte vilken färg det ska vara på kardemummakapslarna men på bilden tycks de vara gröna.
  Har provat flera av dina recept och de har alla varit fantastiska!!

 20. Josephine says:

  Återkommer ofta till detta favoritrecept som ALLA älskar. Utesluter chilin i början men dubblar ingefäran. Brukar servera m en limeklyfta att pressa över både gryta o ris vilket jag tycker ger en fräsch syrlig brytning till denna ganska söta smörigt kryddiga rätt.

 21. Hej! Tack för alla dina dunderrecept! Blir alltid sååå gott när jag lagar ”din” mat. Tänkte höra hur man ska göra med grädden, i ingredienslistan står det 2 dl men i texten står det 1,5 dl på båda dina butter chicken recept. Tack på förhand 🙂

 22. Ennie says:

  Hej,

  Har kycklinglårfilé jag tänkte använda. Hur många gram motsvarar dina 3 kycklingfiléer i ditt recept? 🙂

 23. Hej Zeina! Ifall man har skärt kycklingen i mindre bitar, ska man dra ner på ugnstiden då eller är det säkrare med att grilla i 20 minuter? Ser jättebra ut annars är ba osäker med detta 🙂

 24. Anonym says:

  Wow!!
  Var nästan gråtfärdig under tiden jag tillagade det och kände att jag inte hade kontroll.
  Nu är jag gråtfärdig för att det blev så förbannat gott!! ❤️
  Stort tack och kärlek till dig!

 25. Marcus says:

  Så gott, jag använde svarta kardemumma kapslar istället för vanliga och det blev kanon det med. Har aldrig kunnat få till indisk mat innan jag började följa din blogg. Tack så hemskt mycket

 26. Marcus says:

  Får man passa på att fråga vilken sorts garam masala du använder? Jag har märkt att det är väldigt olika vad de innehåller, en del innehåller t.ex. koriander och andra mer kardemumma.

 27. Anonym says:

  Lite ovanligt att det inte ingår något smör med tanke på rättens namn. Och vad hände med currybladen?

 28. Helene says:

  Jag kunde inte sluta äta. Sällan jag äter något så gott ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close