Smarrig kycklingwok med grönsaker och cashewnötter. Det ska gärna vara sting i woken men du kan enkelt justera hettan genom att ha i så mycket chili du själv önskar. Du kan även tillsätta mer grönsaker om du gillar det. Broccoli, morötter, champinjoner, minimajs och andra läckra grönsaker som passar att ha i wok kan tillsättas. Alla sojasorter som du ser nedan har jag köpte en asiatisk livsmedelsbutik.
4-6 portioner
2 dl neurala cashewnötter (osaltade och orostade)
400 g kycklingfilé
4-5 st torkade thaichili (kan uteslutas)
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
4 st salladslökar
1 dl majsstärkelse
Olja till stekning
Såsen (se bild nedan vilka sojasorter jag har använt):
0,5 dl ljus soja
0,5 dl ostronsås eller mushroom vegetarian sauce (se bild)
0,5 dl söt soja (ketjap manis funkar också bra)
1 msk fisksås (kan uteslutas)
2 msk thailändsk chilipasta (kan uteslutas eller ersättas med sambal oelek)
0,5 dl vatten
Serveringsförslag:
Fried rice eller jasminris
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Hacka kycklingen i tärningar (ej för små eller för stora), hacka lök och paprika i mellanstora bitar. Finhacka vitlöken, riv ingefära, hacka salladslöken i långa strimlor. Klappa kycklingbitarna torra med hushållspapper och lägg sedan i en bunke. Krydda kycklingen med lite salt och peppar, strö över majsstärkelse och blanda ordentligt.
Hetta upp rikligt med olja och stek den torkade chilin i ca 1 min och låt rinna av på papper. Den torkade chilin kommer attt ge en god rökig smak till oljan. Stek cashewnötterna tills de blir gyllene i ca 1-2 min, ha koll så de inte bränns vid, nötterna får snabbt färg. Låt nötterna rinna av på papper. Droppa ner försiktigt en kycklingbit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera kycklingbitarna i ca 4-5 minuter. Låt rinna av på papper.
I en annan stekpanna/wook hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till. Häll över såsen och rör om. Låt koka upp och puttra nån minut. Vänd sedan i cashewnötterna, kycklingen, torkad chili och låt såsen puttra i ca 10-15 minuter. Stäng av värmen och vänd i salladslöken. Servera grytan med ris.
Hej, vilken är ljus soya och vilken av dem är söt soya? Ska laga det här imorgon
Hoppas jag får din bok i brevlådan imorgon
Om du tittar på steg för steg bilderna så har jag fotat de olika sojorna. Den som heter “Mushroom soy sauce” är den ljusa och den som heter “Sweet soy sauce” är den söta. Lycka till och hoppas att det smakar 😀 Kram /Zeina
De sojor du har finns inte på Ica och coop.
Det finns massor olika sojor. Alla sojor funka inte.
JAG DÖR SÅ GOTT!!!
Ska testa detta imorgon men insåg nu att jag glömt köpa majsstärkelse. Funkar det med något annat istället?
Hej,
Det ska helst vara majsstärkelse för bäst konsistens. Jag har inte testat med något annat så jag är osäker på hur resultatet blir men mjöl kan funka. Lycka till.
Hejsan! Tänkte laga denna rätt i morgon, hur mycket ostronsås ska det vara? Det står bara 0.5 och jag gissar på dl?
Hoppsan! Dl stämmer bra 😀
Alltså dina recept är helt underbara…
Blev jättegott men alldeles för salt, spädde med nån deciliter vatten och pressade i en halv lime.
Blev super gott! Vilken härlig konsistens på kycklingen som majsstärkelsen gav gissar jag på. Mums!
Jag har testat med mjöl och potatismjöl när allt annat har tagit slut och det funkar, men det smakar bättre med vanlig mjöl 😉
Äääälskar detta receptet! Kyclingen saftig, fantastiska smaker. Tack för alla fina recept du ger oss!!
Hej! Vad är det för thailändsk chilipasta du använder? 🙂
Otroligt gott!
Slänger i lite ananas också, smakar precis som på en strand i Thailand!
Hej! Finns det något glutenfritt alternativ till den vegetariska svampsåsen?