Irländsk gryta

Den här grytan påminner mig om kalops. En mustig gryta med kött, morot och potatis, god vardagsmat som mättar och bara blir godare dagen efter. Så se till att laga en stor sats och njut av din irländska gryta i två dagar eller frys in det som blir över. 

6 portioner
1 kg högrev
1 gul lök
3 selleristjälkar
2-3 morötter
4-5 st potatisar
3 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås eller japansk soja
2 msk vetemjöl
2 tsk torkad timjan
2 st lagerblad
Salt & peppar
Ca 7-8 dl vätska (läs tips nedan)
Olja till stekning
TIPS! En autentisk irländsk gryta innehåller öl och vatten, du kan själv välja vilken vätska du vill ha i. Jag körde med vatten.

Serveringsförslag:
Potatismos

Recept på kalops hittar du HÄR! puertoricansk carne guisada HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i bitar, skala och skär morot i slantar (ej för tunna), hacka lök och selleri i tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek köttet i omgångar, viktigt att du ger köttet en fin stekyta, lägg inte all kött på en gång i grytan så slipper du att köttet kokar istället för att stekas. Lägg sedan köttet på ett fat.

I samma olja och gryta som du stekte köttet vänder du ner lök och steker tills den får färg. Vänd sedan i selleri, vitlök och stek lite till. Tillsätt morot och fräs allting. Vänd i köttet, timjan och stek lite till. Tillsätt mjöl och stek en lite snabbt. Häll över vätska, tomatpure, lagerblad, worcestershiresås eller japansk soja, salt och peppar. Låt grytan koka upp, blanda noga och lägg sedan ett lock på grytan, låt puttra på medelvärme i ca 1 timme, tills köttet har mjuknat. Skala och skär potatis i mellanstora bitar, vänd ner i grytan och låt puttra i ca 20-30 min.

Join the Conversation

  1. Gülay says:

    Irländare verkar inte kloka det är potatis redan i grytan och så ska de äta den med ytterliga potatis men i mos form:)

    1. Zeina Author says:

      Man kan aldrig få för mycket potatis 😀

  2. Madelene says:

    Hej! Kan man göra denna gryta i Crock apor? Hur bör man isåfall tänka med värmen (hög eller låg) samt tiden? 🙂 den låter ju magisk!!

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra i Crockpot, om du gör den i en slowcooker så ska den tillagas långsamt i ca 6-8 h. Potatisen hade jag dock kokat för sig och vänt ner i slutet för att undvika att den blir överkokt. Tänk även på att minska mängden vätska lite. Lycka till 😀

  3. Anonym says:

    Blir det godare med worcestershiresås eller japansk soja?

    1. Björne says:

      Soja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close