Hur du gör en perfekt crème caramel

Créme caramel är en av de mest populära desserter och det är ju inte så konstigt. Så himla god och görs på få ingredienser som man oftast har hemma. Det är inte svårt att få till en perfekt crème caramel, man måste bara lära sig dom viktigaste stegen. Det låter komplicerat men det är inte alls så svårt. När du gör caramelsåsen är det viktigt att du jobbar med en tjockbottnad kastrull, annars kan sockret lätt brännas vid. När du sedan kokar upp såsen är det superviktigt att du aldrig rör runt, ha tålamod och låt sockret smälta och få en fin gyllenefärg. Så tricket är alltså att snällt titta på när sockret förvandlas till en magisk karamellsås. När du sedan ska göra puddingen är det viktigt att du aldrig vispar smeten, du ska blanda ihop den för att undvika små luftbubblor. Du vill ha en sammetslen och krämig pudding. Du kan förbereda din crème caramel upp till 3 dagar innan servering.

6 portioner
Caramelsåsen:

3 msk vatten
1,5 dl socker
1 msk citronjuice från färsk citron
Puddingen:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
3 dl grädde
4 st ägg
3/4 dl socker
1 urskrapad vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Förbered 6 st värmetåliga dessertformar och ha dom nära till hands. Lägg socker, vatten och citronjuice i en tjockbottnad kastrull. Blanda ihop allting. Om det har kommit socker på kanterna på insidan av kastrullen skrapar du ner dom med en slickepott eller torkar bort med hushållspapper, dessa kan kristalliseras och förstöra caramelsåsen så få bort dom. Ställ sedan kastrullen på spisplattan, nu får du absolut inte blanda eller röra om. Detta steg är viktigt, sätt på värmen, hög värme fast inte högsta. Låt sockret koka upp och börja bubbla. Rör ej kastrullen, blanda inte! Om du börjar röra runt eller tillsätter vätska kommer sockret att kristalliseras.

Stå och vakta sockret också. Det kommer att börja bubbla och sockret kommer att smälta, sen kommer den att få färg, det hela tar ca 10-15 min. Så fort sockret börjar få en gyllene färg går det ganska snabbt och den kan lätt brännas vid därför måste du att ha koll på den. När sockret är gyllenbrunt är den färdig. Nu måste du vara snabb och få ner sockret i formarna innan den stelnar och blir svår att jobba med. Akta fingrarna, du vill definitivt inte få en droppe av det smälta sockret på fingrarna. Fördela såsen i 6 formar och vicka lite på formarna tills sockret fördelas jämnt i botten och kommer upp lite till kanten. Caramelsåsen kommer att stelna ganska snabbt och bli hård, det är helt normalt. Nu ska du vidare till puddingen.

Värm ugnen till 150°, över och undervärme. Förbered en ugnsform med höga kanter som du ska ställa puddingen i. Tillsätt alla ingredienser i en bunke. Nu är det viktigt att du inte vispar puddingen utan blandar. Om du vispar kommer du att få in massa luftbubblor i puddingen och det vill vi inte ha. Du vill ha en slät och krämig pudding utan massa luftbubblor. Blanda varsamt med en handvisp tills äggen och vätskan är ihopblandade.

Sila smeten genom en fintrådig sil för att få bort klumpar från äggvitan. Häll smeten i formarna. Ställ formarna i ugnsformen, koka upp vatten och häll i formen, vattnet ska nå till mitten av dom små formarna. Ta in mitt i ugnen och låt tillagas långsamt i ca 60-85 min. Puddingen ska stelna i mitten, testa med en provsticka, den ska inte kännas lös och kladdig. Ta ut från ugnen och ta genast bort från formen, ställ formarna på en kökshandduk eller galler, låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formarna med plast eller små assistenter och låt kallna i kylen, minst 4 timmar eller över natten. Puddingen klarar sig fint i kylen upp till tre dagar.Vid servering drar du en vass kniv längs kanterna och stjälp upp på en liten tallrik, servera och njut!

 

Join the Conversation

 1. Adil elavia says:

  Gillar at läsa olika sätt att laga.tack och önskar gott nytt år.jag vill också laga indisk och persisk mat.hur kommer jag i kontakt med er.

 2. Tack Zeina. Jag har letat efter ett creme brulee – recept där du använder inte bara vaniljstång, utan även anger vanilj – pulver eller vaniljsocker. Läs 10 recept och 8-9 ska man ha vaniljstång. Tack för allt gott du delar med dig av till oss.
  Mvh. Mona

 3. Johanna says:

  Hej,
  Efter att puddingen gräddats och kylts blev caramelsåsen väldigt rinnig. Jag trodde att den skulle bli lite tjockare, stämmer det?

 4. Kan man göra den här fast i en rund bak form ??

 5. Tamanna says:

  Kan man göra den här fast i en rund bak form ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close