Tunisisk tajine maadnous

När man hör Tajine tänker man på den nordafrikanska tajinegrytan. Denna tunisiska variant är annorlunda och påminner mer om en ugnsbakad frittata. Första gången jag smakade tajine maadnous var i Tunisien och jag blev helt såld! Så enkel och så god! Görs på få ingredienser och helt utan gluten. Du kan variera fyllningen efter smak, vill du tex göra den ute kyckling funkar det alldeles utmärkt att ha mer grönsaker i pajen.

6 portioner
600 g kycklingfilé (läs tips nedan)
400 g fast potatis
1 gul lök
150 g riven ost (använd gärna en ostsort med mycket smak, jag tog cheddar)
8 st ägg
Liten knippe persilja
3/4 dl vatten
Olja till stekning
Kryddor:
1 tsk gurkmeja
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
TIPS! Du kan tillsätta 150 g kokta ärtor i smeten. Om du vill göra tajinen vegetarisk kan du ersätta kycklingen med grönsaker som tex svamp, paprika, majs, zucchini osv. Tänk bara på att inte ha för blöta grönsaker och se till att steka allting innan du gräddar pajen för godast smak.

Gör såhär:
Skala och hacka potatis i små tärningar, skär kyckling i mindre bitar finhacka löken och persilja. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i kyckling och stek lite tills. Tillsätt potatisen och fortsätt stek under omrörning i ca 3 min. Smaksätt med alla kryddor och stek lite till. Tillsätt vatten och låt blandningen sjuda långsamt utan lock tills potatisen mjuknar lite och vätskan har kokats bort.

Värm ugnen till 180°, över och under värme. Smörj en ugnsform, ca 20×30 cm, med olja. Häll över kycklingblandningen. Vispa upp ägg i en skål med en handvisp eller gaffel. Blanda äggen med ost och persilja. Häll äggstanningen över kycklingen. Tillaga tajinen mitt i ugnen ca 30-35 min, tills pajen stelnar. Låt svalna och skär sedan i bitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close