Vilka smaker! Kycklingtagine med saffran, inlagda citroner och oliver. Ljuvligt gott. Jag tillagar den i en tagine men om man inte har en sån hemma så funkar det alldeles utmärkt att använda en lergryta eller gjutjärnsgryta.
6 portioner kycklingtagine
4 st kycklingklubbor
3 gula lökar
1,5 dl gröna oliver med kärnor
3 st inlagda citroner- recept HÄR! (läs tips nedan)
Kryddor:
3 st finhackade vitlöksklyftor
1 liten knippe grovhackad färsk koriander
1 liten knippe grovhackad persilja
Ca 3 dl vatten
Kryddor:
1 g saffran
1 tsk ingefärapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk chilipulver eller paprikapulver
2 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
Salt
Stekning:
Ca 10 g smör och 3 msk rapsolja
TIPS! Om du inte hittar inlagda citroner i mataffären eller har en burk i skafferiet kan du fuska och ersätta citronerna med juicen från 1 färsk citron.
Recept på lammtagine hittar du HÄR! och kefta tagine med köttbullar HÄR!
Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten, krydda med svartpeppar runt om. Stek i upphettad olja ca 4-5 min på varje sida. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan Hacka löken i strimlor och stek glansig på medelvärme med smör och olja i samma stekpanna som du stekte kycklingen. Tillsätt alla kryddor, koriander, persilja och fräs lite till, (det kommer att dofta ljuvligt). Skär bort det gula skalet från citronerna och finhacka fruktköttet, skalet kan du spara till garnering vid servering. Lägg fruktköttet i stekpannan med löken, fräs lite till. Tillsätt vätska, låt såsen koka upp och putta på medelvärme i ca 15 min. Smaka av med salt.
Lägg kycklingen i en tagine, gjutjärnsgryta eller lergryta. Häll såsen över kycklingen. Toppa med oliver. Ta in tagine/lergrytan i en kall ugn, sätt sedan på värmen, 175° över och undervärme. Tar man in en lergryta i varm ugn finns det risk att den spricker. Använder du en gjutjärnsgryta tar du in den i varm ugn. Låt allting tillagas i ca 2 h under lock, tills kycklingen är helt färdiglagad. Efter halva tillagningstiden kan du lyfta på locket och ösa kycklingen med såsen. Servera tagine med nybakad bröd, ris eller couscous.
Hej!
Tror du att man kan tillaga den här i lergryta med gott resultat?
Absolut 😀 Blir riktigt gott det med. Lycka Till /Zeina
Imorgon skall jag laga denna rätt! Gjorde inlagda citroner för en vecka sedan så jag är redo men undrar ett par saker.
Ska citronen hackas med skalet på?
Jag tänker göra detta i lergryta, vad ska jag ta för tid och temperatur? Lergrytan sätter jag in i kall ugn och sedan sätter jag på ugnen.
Hej,
Skalet ska behållas på citronerna. Med lergryta så borde 200° i ca 1,5 h vara alldeles lagom. Hoppas att det smakar 🙂
Nu har jag gjort denna rätt i lergryta. Körde 200 grader en timme och 15 minuter och satte in i kall ugn och det blev bra!
Men Zeina, är du medveten om att du inte skrivit vilket mått det ska vara 0,5 av på kumminfrön? Jag gissade på tesked! 🙂
Hej!
Åh tack snälla för att du uppmärksammade mig, fixar det genast. Härligt att det blev bra ändå.
Kram 😀
Så gott!
Alla mina nära och kära tycker att det smakar väldigt gott.
Tänkte laga marockansk kycklingtagine i lergryta, men undrar lite över hur man delar kycklingklubborna som ska fräsas innan de går ned i grytan?
Hej! Kan jag laga detta i en vanlig stor kastrull på spisen? Jag har inte en tagine (min gick sönder tyvärr). Hur lång tid tar det för kycklingen att bli färdig i så fall? 🙂
Jag har en elektrisk tagine
Är tillagningstiden samma
Hej!
Kan man använda en gammaldags (från 70-talet) lergryta? De hette nånting Röhmerstorf?? Blir det samma resultat med ånga som droppar?
Puck
Hej!
Var kan en köpa din fantastiska tagine?
Varför skaman ta bort det gula på citronerna. ♂️
Denna rätt heter Tagine Zitoun och kommer från Alger, Algeriet. Inte Marocko. Vänligen rätta till detta.
Hej Jenny!
Det där är absolut inte Algerisk mat rätt utan en 100000 % Marockanska.
Den heter djaj be a zaitoun.
Veganiserade denna, jättegott!