Kefta tagine är en läcker nordafrikansk rätt med kryddiga köttbullar i tomatsås med ägg. Rätten är inte så värst svår att laga och är så himla god. Om du inte har en tagine hemma så funkar det jättebra att laga rätten i en ugnsform eller stekpanna.
4 portioner
3-4 st ägg
Köttbullarna:
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 st rivna vitlöksklyftor
1 liten näve finhackad koriander
1 liten näve finhackad persilja
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Salt & svartpeppar
Tomatsåsen:
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
800 g krossad tomat
1 msk harissa (kan uteslutas eller ersättas med sambal oelek)
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
1 liten näve finhackad koriander
1 liten näve finhackad persilja
1 färsk chili (valfritt)
Olivolja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Baguetter
Pitabröd
Lättbakad bröd
Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt alla kryddor och stek några sekunder under omrörning. Vänd slutligen i krossad tomat, harissa och låt såsen puttra under lock i ca 20-30 min på medelhög värme. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda köttbullarna. När såsen har kokats klart stänger du av värmen och vänder i koriander och persilja.
Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna, fukta händer lite lätt och rulla runda köttbullar, köttbullarna ska inte vara för stora.
Nu ska du tillaga hela rätten och du kan göra det på 3 olika sätt:
1. Lägg köttbullarna i en tagine med 1 färsk chili, köttbullarna kan ligga tätt ihop. Häll tomatsåsen över, lägg ett lock på tagine. Värm ugnen till 225° och tillaga mitt i ugnen i ca 20 min.
2. Gör samma sätt som ovan men tillaga i en ugnsform som du täcker med ett lock eller folie.
3. Lägg köttbullarna i en stekpanna med höga kanter. Häll tomatsåsen och lått puttra under lock på medelvärde i ca 20 min.
Efter ca 20 min kläcker du 3-4 st ägg över köttbullarna, täcker med lock och tillagar i ytterligare ca 10 min, antingen i ugnen eller på spisplattan. Toppa gärna rätten med finhackad persilja och koriander och servera med bröd, oliver eller en sallad. Jag gillar att pressa lite citron över min tagine vid servering.
Jag älskar den här maten, tack för recept! Undrar hur jag kan få köttbullarna lite saftigare? Jag har testat lite olika: sänkt vörmen , inte haft de i så länge osv men fortf liite för torra/hårda, men annars supergoda. Mvh Laila
Jag tror att de blir mjukare om du har i vitt bröd som du låtet ligga i blöt i mjölk, vatten eller buljong. Själv älskar jag “hårda” köttbullar. Ska laga det här imorgon. Hoppas att rättrn blir lika god som maten som.vi åt på semestern i Tunisien.