Arroz Tapado- peruanskt ris med köttfärssås, stekt ägg och friterad matbanan. Ljuvligt gott! Jag gör en förenklad vardagsvariant. Om du vill laga arroz tapado på äkta peruanskt vis får du gärna ha russin i fyllningen. Man kan även ha kokta ägg i skålen när man monterar ihop rätten. Lättlagad och festlig rätt som kommer att göra succé på ditt middagsbord.
6 port
500 g färs (valfri sort)
2 rödlökar
2 morötter
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1-2 msk chipotlepasta (valfritt)
1 dl urkärnade svarta oliver
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
400 g krossad tomat
Ca 3-4 dl vatten
Salt och svartpeppar
Rapsolja till stekning och fritering
4 dl jasminris
Serveringsförslag:
2 matbananer
6 st stekta ägg
Koriander
Gör såhär:
Hacka lök, morot och paprika i små tärningar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i paprika och morot, stek lite till. Vänd i färsen smular sig och får färg. Vänd i vitlök, alla kryddor, chipotlepasta, tomatpuré och stek lite till under omrörning. Blanda i i krossad tomat, vatten, salt och svartpeppar. Vänd slutligen i oliverna och låt köttfärssåsen puttra under lock i ca 30 min. Tillaga under tiden riset enligt beskrivning på förpackningen.
Hacka 1 matbanan i 4 delar, fritera gyllene i olja, ca 3-4 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Stek ägg.
Lägg ris i en skål, lägg färs över, avsluta med ris och vänd skålen upp och ner på en tallrik. Toppa med stekt ägg, koriander och servera friterad matbanan bredvid. Enjoy!