Godaste Paella

Jag åt mitt livs godaste paella när jag besökte Kanarieöarna. Jag köpte genast en paellapanna efter min sagolika middag på restaurangen (minns inte vad stället hette). Sen dess har jag suktat efter en god paella och nu så, äntligen lite mer än ett år senare var det dags att laga det. Det blev ljuvligt gott! Här nedan kommer lite tips som du ska tänka på för att få till en riktigt smarrig paella.

Paellanjutning på Kanarieöarna
Gaaah den var så god!

1. Riset! Den viktigaste ingrediensen i paellan är riset och till en autentisk paella bör du helst använda “Bombaris”. Rundkornigt ris som blir fyllig när man lagar det och eftersom den inte innehåller så mycket stärkelse klibbar den inte sig lika lätt som andra rissorter kan göra. Den är dock svår att hitta i Sverige och då kan man fuska med avorioris (risottoris). Skölj riset noga så slipper du massa onödig stärkelse som gör paellan klibbig.
2. Skaldjur! I en äkta paella har man bland annat bläckfisk och jätteräkor. Jag har skippat det och jobbat med vanliga räkor. Ha det i din paella om du önskar det.
3. Vätska! Man har även gärna vitt vin i en paella. Om du vill ha det i paellan fräser du det med paprikapulvret och saffranet. Mängden vätska i paellan kan variera beroende på rissorten du jobbar med.
4. Paellapanna! Jag har jobbat med en äkta paellapanna men det funkar bra att fuska med en stekpanna med höga kanter.

6 portioner
4 dl ris (läs tips ovan)
1 gul lök
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2-3 st kycklingbröstfileer
8 st blåmusslor
Ca 100 g räkor med skal eller ca 8-10 st vannameiräkor
60 g frysta ärtor
1 g saffran
2 tsk paprikapulver
Ca 9-10 dl vatten (läs tips ovan)
2,5 msk fiskfond eller 2 st fiskbuljongtärningar
1 citron
Ca 1 dl olivolja
Salt & peppar

Gör såhär:
Hacka lök och paprika i tärningar. Hacka vitlök fint, skär kycklingen i bitar. Hetta upp olja och stek kycklingen tills den får färg runtom. Lägg åt sidan och samma panna som du stekte kycklingen vänder du ner lök och steker tills löken får färg. Vänd i paprika, vitlök och stek lite till. Vänd i paprikapulver, saffran och fräs lite snabbt. Tillsätt krossad tomat och blanda allting noga. Låt tomatsåsen puttra utan lock i ca 15 min. Vänd i kycklingen. Skölj riset noga i ljummet vatten och sila av. Vänd ner riset i tomatsåsen, blanda allting noga och fräs riskornen i såsen under omrörning några sekunder. Nu ska detta helst vara den sista gången du rör runt riset. Om du blandar riset för ofta kommer riskornen börja släppa ifrån sig massa stärkelse och istället för en paella kommer du att få en risotto.

Häll över kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong, tillsätt salt och peppar. Skaka på pannan försiktigt tills allting blandas samman, undvik att röra runt riset. Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 10 min. Skaka på pannan lite lätt efter halva tillagninstiden. Tryck ner musslorna och räkorna lite lätt på toppen av riset. Låt puttra i 10 min till. Du kan tillsätta mer vatten om det känns för torrt. Strö över ärtorna, täck pannan med ett lock eller folie och låt allting tillagas i ca 10-15 min, tills riset är klart. Dra bort från värmen och låt vila i ca 5 min. Toppa med citronklyftor och servera.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Wow det ser supergott ut! Det finns ju alkoholfria viner som man kan ha i maten. Jag älskar spanskt ris och brukar köpa med mig hem från Spanien. Så vackra kläder du har vid restaurangbesöket. Min favoritfärg.

  2. Staffan Karlsson says:

    Ser läckert ut. Jag brukar göra nåt liknande men använder hel kyckling som jag förkokat ca 1 timme med lagerblad, morot, lök, salt och peppar och använder buljongen istället för tärningar. Såå synd att hälla bort så god buljong

  3. Sofie Gustavsson says:

    Kan du rekommendera vilken panna man ska köpa??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close