Ugnsbakade munkar

Saftiga munkar fyllda med sylt och bakade i ugn. Alltså det finns få saker som slår en friterad munk, älskar friterat, men dessa var alldeles ljuvliga också. Fyll med sylt efter smak och njut!

Ca 25 st
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 12-13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
Sylt (valfri smak)
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1 dl socker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Täck ena deghalvan men bakduk och kavla ut den andra halvan på mjölat bakbord. Kavla inte för tunt. Stansa ut rundlar med ett glas. Tryck med tummen mitt i en rundel tills du får en liten “grop” och fyll med sylt. Fyll inte med allt för mycket sylt, ca 2 tsk räcker. Täck sylten med en rund degbit och tryck ihop kanterna ordentligt. Stansa ut en fin munk med glaset igen (se bilder nedan). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 min, pensla sedan med ägg.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Baka munkarna gyllene mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker. 

Join the Conversation

  1. Anneli says:

    Varför är det ingen som svarar på mitt inlägg ??
    Kan man byta ut mjölet till glutenfritt mjöl ?? Såna fall hur mycket ska man ta av det glutenfria mjölet ??? Jag har även skrivit på fb men inte fått svar där heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close