Ugnsbakade munkar

Saftiga munkar fyllda med sylt och bakade i ugn. Alltså det finns få saker som slår en friterad munk, älskar friterat, men dessa var alldeles ljuvliga också. Fyll med sylt efter smak och njut!

Ca 25 st
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 12-13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
Sylt (valfri smak)
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1 dl socker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Täck ena deghalvan men bakduk och kavla ut den andra halvan på mjölat bakbord. Kavla inte för tunt. Stansa ut rundlar med ett glas. Tryck med tummen mitt i en rundel tills du får en liten “grop” och fyll med sylt. Fyll inte med allt för mycket sylt, ca 2 tsk räcker. Täck sylten med en rund degbit och tryck ihop kanterna ordentligt. Stansa ut en fin munk med glaset igen (se bilder nedan). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 min, pensla sedan med ägg.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Baka munkarna gyllene mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker. 

Join the Conversation

 1. Anneli says:

  Varför är det ingen som svarar på mitt inlägg ??
  Kan man byta ut mjölet till glutenfritt mjöl ?? Såna fall hur mycket ska man ta av det glutenfria mjölet ??? Jag har även skrivit på fb men inte fått svar där heller.

  1. Anonym says:

   Det är väl bara att testa. Det är ju väldigt svårt att säga hur mycket du ska ersätta vetet med eftersom det beror på om du vill använa en naturligt glutenfri mix, en mix med vetestärkelse, rent majsmjöl, bovetemjöl, rismjöl, potatismjöl, teff, durra eller en mix av ovanstående eller ytterligare något alternativt mjöl. För att ersätta glutenproteinet kan du ju använda fiberhusk kombinerat med pofiber eller xantangummi. Låt bli att göra degen för rik på mjöl bara. Alla glutenfria degar ska vara rejält kladdiga för att resultatet inte ska bli torrt. Våga!

   1. Anonym says:

    Dom som brukar “stå” för receptet brukar även kunna bedöma hur mycket man kan ha av tex glutenfritt mjöl o det är lättare för en annan som INTE är en van bagare .. Jag har ingen aning om hur degen ska bli eftersom jag aldrig har gjort den innan. När man har frågat tex Camilla Hamid så har man fått ett svar därför tänkte jag att det kanske gick att få det här oxo.

   2. Annika says:

    Bra svar, bäst är att testa sig fram.

  2. du ka ta da tretio kilo gulet n råsa möjökl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close