Mannagrynsbakelser med citron och kokos

Saftiga mannagrynsbakelser med smak av citron och kokos. Dessa är inspirerade av en favoritkaka i Balkan, hela Mellanöstern och Grekland. Namoura, basbousa och även kallad revani. Kärt barn har många namn, recept på basbousa hittar du HÄR! Jag har en twist på kakan och serverat det hela som små bakelser och även gjort dom lite saftigare än originalet. Du kan smaksätta bakelserna med citron eller apelsin. Så gott! Jag serverade grekisk framme till. Opa!

12 st bakelser
Sirap:
3 dl socker
2 dl vatten
Juice från 0,5 citron eller apelsin
Bakelserna:
3 st ägg
1 dl socker
Zest från 1 citron eller apelsin (jag tog citron)
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl mannagryn
1 dl riven kokos
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2,5 dl turkisk yoghurt
Smörjning till muffinsplåten:
Smör och kokos

Recept på frappe hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen.
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min tills sirapen tjocknar lite, rör om då och då. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Värm ugnen till 175°, över och under värme. Smörj en muffinsplåt med smör och strö riven kokos i formen. Vispa ägg, zest från 1 citron eller apelsin och socker pösigt med en elvisp.

Blanda vetemjöl, mannagryn, kokos, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt turkisk yoghurt och vispa snabbt ihop till en smet. Fördela smeten jämnt i en muffins form. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Tills bakelserna är genomgräddade. Så fort du tar ut dom från ugnen ringlar du ca 2 msk sirap över varje kaka. Låt bakelserna ligga kvar i muffinsplåten i ca 1 h, tills de suger åt sig sirapen och svalnar. De klarar sig fint i rumstemperatur i 4-5 h och i kyl 24 h. Täck bakelserna med plast när dom har svalnat om du inte ska servera direkt. Ringla gärna över lite mer sirap vid servering.

Join the Conversation

  1. Sanna says:

    Gjorde dessa bakelser som är mycket enkla att göra. Enligt mina gäster smakade det jättegott. Dekorerade med hjärt-strössel. Jag har fortfarande ingen smak efter att jag fick Corona i våras, så jag får gå efter gästernas betyg 5/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close