Barnen var sugna på quesadillas men det fanns inga tortillabröd hemma så det fick bli maffiga grilled cheese med kyckling. Bredvid serverades guacamole. Oj vilka läckra mackor det blev. Självklart kan du byta ut kycklingen mot quorn eller oumph om du vill göra mackan vegetarisk.
6 st dubbelmackor
12 skivor bröd (gärna ljust surdegsbröd)
2-3 st tomater, skivad
Cheddarost
Smör till stekning
Fyllning:
2 st kycklingfiléer
1 grön paprika
1 röd paprika
1 lök
1 påse fajitakrydda (ca 28 g) eller 2 msk egenmixad krydda- recept HÄR!
Serveringsförslag:
Guacamole
Recept på hot tuna melt hittar du HÄR! och quesadillas HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, paprika och kyckling i strimlor.Hetta upp olja i en stekpannan och stek löken tills den får färg. Tillsätt paprikan och stek tills de mjuknar. Vänd i kycklingen och stek lite till. Tillsätt fajitakryddan och stek lite till, stäng av värmen och ställ åt sidan.
Lägg 1-2 skivor cheddarost på en brödskiva, lägg 2 skivor tomat över. Lägg kycklingfyllning över och avsluta med 1-2 ostskivor. Lägg en brödskiva över och pressa lätt ihop mackan. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna. Stek mackorna ca 4 min på varje sida på medelhög värme. Servera genast!
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.
Biryani med Zeina Mourtada
En av de godaste risrätter som finns om du frågar mig. Fullständigt recept hittar du nedan:
https://zeinaskitchen.se/biryani-med-kycklingklubbor/
Missa inte min risskola här:
https://youtu.be/qyBYlJ8gDKo
Mer matinspo på min Instagram🌶
https://www.instagram.com/zeinaskitchen/
Biff med bambuskott
En favorit på min blog. Du måste testa receptet 🙂
Fullständigt recept hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/biff-med-bambuskott/
Krämig fetaostpasta meed Zeina Mourtada
Krämig pasta med pesto rosso, bakad fetost, oliver och tomater. Ljuvligt gott! Peston mixar du enkelt ihop på ett kick med Bosch VitaPower 4. Den ultimata blendern som är ett måste i köket. Den är kraftfull, säker och enkel att använda. Älskar även att den är så enkel att rengöra. Den har en smidig CLEAN knapp som du trycker på och du kan även smidigt lossa knivhållaren för att enkelt kunna skölja det som fastnar när du har mixat. Läs mer om Bosch VitaPower 4 här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Fullständigt recept hittar du här
https://zeinaskitchen.se/bakad-fetaost-med-pesto-rosso-och-pasta/
Frityrskola & Fish And Chips med Zeina Mourtada
Vad ska du tänka på när du friterar och hur gör man livets godaste fish and chips? Det visar jag i dagens avsnitt. Fullständigt recept hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/fish-and-chips/
Har du så där “hamburgeost” cheddar eller?