Palestinsk kunafa

Kunafa är mellanösterns favoritefterrätt som kan göras på många olika sätt. Här har jag lagat den på Palestinskt vis. Det är en ostkaka som vanligtvis görs på en ost som heter “akawi”.  Akawiost kan vara svårt att hitta i Sverige och då kan man enkelt ersätta det med mozzarellaost. Denna variant på kunafa är den enklaste versionen som man gör på få ingredienser. Trots att den är så enkel så smakar den alldeles fantastiskt!

Ca 12 bitar
Ca 300 g kataifitrådar
3-4 st mozzarellabollar (á 125g, justera mängd efter smak, jag hade 4 st)
200 g osaltat smör eller ghee (jag använder smör)
1 droppe röd hushållsfärg (kan uteslutas)
Pistagenötter till garnering
Sirap:
3 dl socker
2 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Kataifitrådar brukar vara väldigt långa, skär dem i mindre bitar. Smält smöret och droppa i lite hushållsfärg i smöret. Färgen ger kunafan en vacker gyllene färg. Häll det smälta smöret över kunafatrådarna och arbeta in smöret med händerna. Riv mozzarellan.

Värm ugnen till 225°. Smörj botten på en ugnsform, ca 28 cm, med smör. Lägg kataifi i botten av formen, spara lite kataifi att lägga över osten, ca 1 dl. Pressa kataifin med handen tills trådarna ligger kompakt i formen. Lägg osten över och avsluta med att lägga lite kataifi över osten. Baka i ugnen i ca 15 min. Ta ut från ugnen, låt vila i 2 min och vänd sedan på ett fat så att undersidan av kunafan kommer uppåt. Om kuanafan inte ser tillräckligt krispig ut så kan du snabbt baka den i ugnen tills den får en krispig yta.

Ringla kall sirap över, strö på nötter och servera direkt. Du väljer själv hur mycket sirap du ringlar på kunafan, ju mer desto sötare blir den i smaken. Kunafan är allra godast nygräddad och varm.

Join the Conversation

 1. Det ser så spännande ut! Och inte svårt. Förutom kanske att hitta alla ingredienser, men det är ju en kul utmaning. Menar du vanliga stora mozarellabollar? Alltså som man köper en och en? Det finns ju alla möjliga storlekar på de där bollarna… Tack för all inspiration!

 2. Hur mycket mozzarella? Är det 4 paket 150g?

 3. Amira says:

  Very good recipe, greetings from Finland

 4. Silja says:

  Hej, hur förvarar man överbliven sirap och hur länge håller den? kan det stå framme eller ska det va i kylen?
  Tack för alla fina recept, gör bara dina nu 🙂

  1. Sally says:

   Jag förvara min sirap i en flaska som var torkad och i ett mörkt och inte varmt plats.

 5. Amira says:

  This is my favourite knafe recipe, greetings from Finland and thanks!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close