Mustig chili con carne med nybakat majsbörd i en och samma rätt. Perfekt fredagsrätt att ställa fram på middagsbordet eller att frysa in i matlåda. Servera rätten som den är eller med riven ost och koriander.
6 portioner
Grytan:
500 g färs (kött eller vegofärs)
2 gula lökar
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 frp kokta kidney bönor (á 400 g)
100 g majskorn
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Majsbrödet:
3 dl majsmjöl
2 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker (kan uteslutas)
1 tsk salt
100 g smält smör
2,5 dl mjölk
2 ägg
Gör såhär:
Börja med grytan: Hacka lök och paprika i tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja i en gryta, stek löken tills den får färg. Tillsätt färsen, paprikan och vitlöken. Stek en stund och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs en stund under omrörning. Häll sedan i krossad tomat, tomatpuré, vatten och låt puttra under lock i ca 20 min (gärna längre om du har tid). Vänd i bönor, majs och låt puttra i 10 min till utan lock.
Brödet: Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver, socker och salt ordentligt i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör. Blanda noga tills du får en klumpfri smet.
Häll chili con carne i en mellanstor ugnsform (chili con carnen ska vara varm). Bred smeten försiktigt jämnt över chili con carnen i formen. Baka sedan gyllene mitt i ugnen i ca 25 min. Låt svalna nån minut och servera! Servera rätten som den är eller toppa med ost och koriander.
Tack för receptet, så himla gott! Jag mixade en liten burk med majs och blandade ner i brödsmeten, blev så gott
Bra idé. Det ska jag testa.
Tack för bra recept:)
Kan man använda polenta istället för majesmjöl?