Chili con carne med cornbred

Mustig chili con carne med nybakat majsbörd i en och samma rätt. Perfekt fredagsrätt att ställa fram på middagsbordet eller att frysa in i matlåda. Servera rätten som den är eller med riven ost och koriander.

6 portioner
Grytan:

500 g färs (kött eller vegofärs)
2 gula lökar
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 frp kokta kidney bönor (á 400 g)
100 g majskorn
Salt & peppar
Rapsolja till stekning

Majsbrödet:
3 dl majsmjöl
2 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker (kan uteslutas)
1 tsk salt
100 g smält smör
2,5 dl mjölk
2 ägg

Gör såhär:
Börja med grytan: Hacka lök och paprika i tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja i en gryta, stek löken tills den får färg. Tillsätt färsen, paprikan och vitlöken. Stek en stund och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs en stund under omrörning. Häll sedan i krossad tomat, tomatpuré, vatten och låt puttra under lock i ca 20 min (gärna längre om du har tid). Vänd i bönor, majs och låt puttra i 10 min till utan lock.

Brödet:  Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver, socker och salt ordentligt i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör. Blanda noga tills du får en klumpfri smet.

Häll chili con carne i en mellanstor ugnsform (chili con carnen ska vara varm).  Bred smeten försiktigt jämnt över chili con carnen i formen. Baka sedan gyllene mitt i ugnen i ca 25 min. Låt svalna nån minut och servera! Servera rätten som den är eller toppa med ost och koriander.

Join the Conversation

  1. Malin says:

    Tack för receptet, så himla gott! Jag mixade en liten burk med majs och blandade ner i brödsmeten, blev så gott

    1. Malvina says:

      Bra idé. Det ska jag testa.

  2. Tack för bra recept:)
    Kan man använda polenta istället för majesmjöl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close