Manakish zaatar- Libanesisk örtpizza

Det finns olika soters manakish/manaish, det är en slags pizza/pirog med olika fyllningar. i Libanon kallare man dem alla för manaish och de mest populära sorter är de med ost och med zaatar. Zaatar är en syrlig örtblandning med sesamfrön, “Mellanösterns pesto”. Det finns att hittas i stort sett alla livsmedelsbutiker med utbud från Mellanöstern. Hittar man inte den i affären kan man göra en egen mix. Zaatar smakar syrligt, kryddigt och underbart gott. I Libanon serverar man gärna manakish bel zaatar till frukost med en kopp te.
manakish zaatar-3manakish zaatar-5

Ca 18 st Manakish
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
50 g smör
Ca 12 dl vetemjöl special
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
Ca 3 dl zaatar utspädd med olja (lika delar raps- och olivolja)
Recept på Zaatar hittar du HÄR! om du vill göra egen mix
Recept på de övriga pizzorna (manaish) som finns på bild hittar du HÄR! och köttfärspirgerna (lahm bel ajin) HÄR!

Gör såhär:
Smält smöret, blanda med mjölk och vatten. Lös upp jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den påminner om pesto. Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 16-18 st bollar. Täck bollarna ordentligt med en bakduk och låt vila i ca 15 min. Värm ugnen till 225°.

Kavla ut en boll utan att göra den för tunn, en för tunn zaatarpizza blir hård. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper, rör runt zaatarblandninen en gång till och smeta sedan ut ca 1-2 msk över degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Så fort du tagit ut plåten för du över pizzorna på en bricka och täcker genast med en bakduk så de inte hårdnar. När de svalnat lägger du dem i en plastpåse. De kan frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

ZaatarManakish Zaatar manakish zaatar-2manakish zaatar-7 manakish zaatar-6

Join the Conversation

  1. Can you give this to me in English

  2. leyla says:

    Går det bra att använda vanligt vetemjöl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close