Datli

Datli är små delikata kakor som friteras och doppas i sirap. En orientalisk efterrätt som påminner om spanska churros i utseendet.

Ca 40 st små Datli
0,5 tsk torrjäst
1,5 dl varmt vatten (ca 42°)
Degen:
2,5 dl mjöl
2,5 dl mannagryn
1,2 dl rapsolja
1 msk socker
0,5 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Sirap:
2 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosenvatten (kan bytas ut mot 1 tsk vaniljsocker)

Gör sirapen först:
Lägg alla ingredienser till sirapen, förutom rosvatten,i en kastrull och koka upp under omrörning. När sirapen kokar sänker du värmen och låter den sjuda långsamt i 5 min. Rör om då och då. Häll i rosenvatten, stäng av värmen och ställ åt sidan. Låt kallna i rumstemperatur.
Degen:
Blanda torrjäst med vatten och låt stå i 5 min. I en seperat bunke blandar du mannagryn, mjöl, kardemumma, socker och vaniljsocker. Häll över oljan och blanda degen smidig med händerna. Häll över jästvattnet och knåda degen en stund tills den blir smidig.

Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull. Dela degen i 2 delar och fritera 1 degbit åt gången, det blir svårt att spritsa ut den om du har hela degen på en gång i påsen eftersom den är ganska fast. Lägg degen i en tålig spritspåse med en stor stjärntyll. Jag rekommenderar inte en engångsspritspåse av plast utan en av tyg och risken finns att plastenpåsen smälter av den heta oljan.

Spritsa ut en ca 5 cm lång datli och klipp av den rakt ner i oljan. Fritera i ca 2-3 min på varje sida tills de blir gyllene. De ska inte bli bruna allt för snabbt, sänk värmen vid behov. Ta upp datlin med en hålslev, låt oljan rinna av lite och lägg direkt ner i den kalla sirapen. Låt ligga där i några minuter. Fortsätt tills du använt hela degen. Lägg datlin på en tallrik, ringla över resterande sirapen och toppa eventuellt med finhackad pistagé. Bakelserna håller sig i en tät försluten burk upp till 7 dagar, förvara svalt.
   

Join the Conversation

  1. Ninwa says:

    Hej. Jag undrar om du har recept på mshabak? För vad jag har fått för mig så ser degen inte likadan ut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close