Mamonia- Syrisk mannagrynspudding

Mamonia är en mannagrynspudding som är en favorit i Syrien. Den serveras gärna som frukost eller som dessert. Mannagrynen steks gyllene i smör för att ge grynen lite mer smak. Puddingen är ganska mild och enkel i smaken därför toppas den gärna med nötter och kanel.
mamonia-7
6 portioner mamonia
10 g smör
2 dl mannagryn
10 dl vatten
2 dl socker (minska eller öka mängd efter smak)
0,5 msk rosenvatten (kan uteslutas och ersättas med vaniljsocker)
Garnering:
Finhackade nötter (pistage, valnötter eller mandel passar bra)
Kanel
TIPS! Du kan byta ut 4 dl vatten mot 4 dl mjölk om du vill ha puddingen matigare.

Gör såhär:
Blanda socker och vatten i en kastrull. Värm upp och rör om tills sockret smälter, blandingen behöver inte koka eller puttra en lång stund. Det är klart så fort vattnet är varmt och sockret har smält, smaksätt med rosenvatten eller vaniljsocker och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och vänd sedan i mannagryn. Rosta mannagryn under omrörning tills grynen får lite färg. Ha koll och rör om, mannagrynen kan brännas vid ganska snabbt. Efter ca 5-6 min är grynen klara.

Häll försiktigt sockervattnet över mannagrynen, var försiktigt, det kommer att börja bubbla och ryka lite lätt i kastrullen. Vispa och koka upp på medelvärme tills puddingen tjocknar. Det tar ca 5 min. Tycker du att puddingen känns för tjock kan du späda ut den med lite mer vatten eller mjölk. Häll upp i skålar och toppa med finhackade nötter och kanel.  Servera mamonia varm till frukost eller låt kallna och servera som en dessert. Den håller sig i kylen i ca 3-4 dagar.mamoniamamoniamamonia
mamonia-6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close