Italienskt lantbröd

Ett gott och lättbakat italienskt lantbröd som får sin speciella smak och rustika konsistens av durumvete. Det blir ett mjukt inkråm med tuggmotstånd och en härlig skorpa på brödet. Durumvete används när man gör pasta, därför är detta bröd ett gott tillbehör till de flesta italienska rätter, gott till grytor och passar även utmärkt som frukostbröd. 
Italienskt lantbrödItalienskt lantbröd

3 mindre limpor bröd eller 2 stora
1000 g vatten , 10 dl
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
1200 g vetemjöl special, ca 18 dl
300 g durummjöl, ca 6 dl
30 g salt, 2 msk
Olivolja till bunken när degen ska jäsa
TIPS! Du kan halvera mängden på alla ingredienser om du bara vill göra 1 stort bröd eller 2 mindre limpor.

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt övriga ingredienser och knåda degen ordentligt i 10 minuter för hand eller i hushållsmaskin. Lägg degen i en oljad bunke och låt vila i 2 timmar eller över natten i kylen. Mjöla bakbordet ordentligt och häll ut degen försiktigt. Tryck inte ut alla luftbubblor utan jobba varsamt. Dela degen i två eller 3 delar och tryck ut försiktigt till en platta. Vik in den ena kanten mot mitten och sedan den andra kanten över (se bild). Forma till limpor och lägg i en brödformar med bakplåtspapper eller i brödkorgar. Om du inte har en brödkorg kan du lägga en ren kökshandduk i en sil, mjöla duken ordentligt och lägg i degen som du format till en limpa.  Täck formarna med en plastpåse och låt bröden jäsa ca 1 timme.

Ställ en plåt på nedersta falsen i ugnen nedifrån och värm ugnen till 250°, låt den bli ordentligt varmt. Plåten som värma i ugnen ska du hälla hett vatten på när börden åker in i ugnen, det kommer att bildas ånga i ugnen som ger brödet en krispig skorpa. Vill du inte ha en hård skorpa på brödet kan du hoppa över detta moment. Vänd bröden som ligger i brödkorgar mycket varsamt på en plåt med bakplåtspapper precis innan de åker in i ugnen. Degen som ligger i brödformar ska inte vändas.  Ställ in bröden mitt i ugnen, häll ett glas kallt vatten på den varma plåten. Stäng luckan direkt och sänk värmen till 200°. Grädda bröden i ca 35-40 minuter.Brödet ska låta ihåligt när du knackar på dess undersida. Känns brödet ogräddat tar du in den i ugnen några minuter till. Låt sedan brödet svalna på galler utan att du täcker den i ca 10-15 min innan du skär upp den.
IMG_5146
IMG_5152
IMG_5161  IMG_5181  10042016-IMG_5231  10042016-IMG_5502

Join the Conversation

 1. Karin Sandberg says:

  Fantastiskt gott bröd!

 2. Jonas says:

  Detta bröd har jag bakat många ggr och serverar till soppa. Man kan vara lite försiktig med saltet, då det i mitt tycke är väl tilltaget i detta recept.

 3. Annie says:

  Hej Zeina!
  Receptet är motsägelsefullt, kan du förtydliga?
  Det första är: “Plåten som värma i ugnen ska du hälla hett vatten på när börden åker in i ugnen,” och senare står det “Ställ in bröden mitt i ugnen, häll ett glas kallt vatten på den varma plåten”.
  Det andra är: Vänd bröden som ligger i brödkorgar mycket varsamt på en plåt med bakplåtspapper precis innan de åker in i ugnen. Degen som ligger i brödformar ska inte vändas.

  Det första är alltså du först säger att vattnet skall vara HETT men sedan har du skrivit KALLT istället. Det andra är att du säger att bröden SKALL vändas och sedan är det direktföljt utav instruktioner om att bröden INTE skall vändas.
  Tack på förhand!

  1. Margot Djäkner says:

   Plåten som du häller vatten i är till för att få en krispig skorpa, den ska vara het så det bildas ånga, bröden som jäst i korgar vänder du upp på en annan plåt, har du bröden i formar, som tål ugnsvärme, ställer du bara in formarna på galler eller en annan plåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close