Friterad blomkål med libanesisk tahinasås

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Det här är i all sin enkelhet helt fantastiskt gott. Friterad blomkål med en syrlig, tahina- och vitlökssås. En libanesisk specialitet som gärna serveras med pitabröd som en sidorätt. För mig är detta en hel måltid, tillsammans med bröd och den läckra såsen är det faktiskt en ganska mättande rätt. Välj en god tahina av bra kvalité för godast smak på såsen. Jag använder en ljus tahina från mitt egna varumärke “Zeinas

Ca 3 portioner
2 blomkålshuvuden
Neutral olja till fritering (jag använder raps)
Salt
Tahinasås:
1,5 dl tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta (du kan öka mängd om du vill ha skarpare vitlökssmak)
Saften från 1 citron
Ca 1 tsk salt
1 dl finhackad färsk persilja
Ca 0,5-1 dl vatten (mängden kan variera berodde på konsistensen på din tahini)
Servering:
Citron
Pitabröd

Gör såhär:
Förbered först tahinasåsen. Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer/elvisp. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Viktigt att du inte hoppar över detta steg. När du mixar tahinan blir den krämig i konsistensen och får en mycket godare smak. Vispa sedan försiktigt i vattnet i omgångar tills såsen får rätt konsistens. Den ska vara krämig. Vänd i persiljan och ställ i kylen.

Dela blomkålen i klyftor. Hetta upp olja och fritera klyftorna gyllene, ca 3-4 minuter. Vänd blomkålen efter halva tiden och se till att klyftorna får färg på båda sidor. Låt rinna av på papper och krydda sedan med salt. Pressa över citron vid servering och strö gärna på chiliflakes. Gott som en sidorätt vid maten eller som huvudrätt med pitabröd.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close