Morotsbröd med rågsikt

Ett saftigt och gott morotsbröd som passar utmärkt som frukostbröd eller till en god soppa. Brödet har en härlig frasig skorpa och ett saftigt inkråm. Den ena limpan brukar vi äta under 2 dagar och den andra fryser jag in i skivor. Praktiskt att bara ta fram en skiva och rosta i brödrosten, ren njutning till frukost. Bli absolut inte avskräckt från det långa receptet, det är bara jag som har skrivit i detaljer hur du ska göra för att få ett perfekt bröd. De är annars ganska lätta att baka, några steg bara men absolut värt varje minut!
Fotor_144266648985512Fotor_144266596102194

2 limpor morotsbröd
2 morötter
5 dl mjölk
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst) eller 2,5 tsk torrjäst
50 g smör, rumsvarmt
6 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
Ca 3 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk sirap, honung eller socker
Pensling till brödformen:
Smör
Välj fritt att “bröa” formen med:
Solros- eller pumpafrön, valmofrön, havregryn

Gör såhär:
Riv morötterna på grova sidan av rivjärnet, ställ åt sidan. Värm smöret snabbt några sekunder i mikron tills den mjuknar. Värm mjölken fingervarmt (ljummet, 37°). Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölken. Tillsätt morötterna, smöret, sirap/socker/honung, och salt, rör om. Tillsätt rågsikt och grahamsmjöl och blanda ordentligt, det blir en lös och kladdig smet som en gröt. Börja sedan arbeta in vetemjöl special i omgångar. Degen är lös och kladdig men kommer att bli fastare allt eftersom rågsikt och grahamsmjölet sväller upp lite och suger åt sig vätska efter jäsning. Degen ska vara mer åt det kladdiga hållet. Arbeta degen en bra stund, gärna 10 min i bakmaskin eller för hand. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Smörj 2 brödformar med smör och strö med önskad garnering på kanterna. Lägg mjöl i botten av formen. Mjöla bakbordet ordentligt och häll ut degen försiktigt. Den är lite lös och “dallrig”. Tryck inte ut alla luftbubblor utan jobba varsamt. Dela degen i två delar och tryck ut försiktigt till en platta. Vik in den ena kanten mot mitten och sedan den andra kanten över (se bild). Tryck till brödet lite och forma till en limpa och lägg i brödformen, pudra lite mjöl på limporna. Täck med plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min.
Fotor_144266805075736Fotor_144266810947048

Värm ugnen till 225° och ställ en plåt mitt i ugnen. Låt ugnen stå i den värmen i 15 min så plåten blir ordentligt varm. Förbered ett glas med kallt vatten ca 1,5 dl. Ställ brödformarna på plåten och häll försiktigt det kalla vattnet direkt på plåten (det kommer fräsa och bildas ånga direkt så var försiktig). Stäng genast luckan så ångan stannar i ugnen och sänk värmen till 200°. Ångan kommer att ge brödet en härlig frasig yta. Baka i ca 35 min. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på dess undersida. Känns brödet ogräddat tar du in den i ugnen några minuter till. Låt sedan brödet svalna på galler utan att du täcker den i ca 10-15 min innan du skär upp den. Dessa bröd förvaras bäst i en papperspåse så de behåller sin frasiga skorpa. Skär ena brödet i skivor och frys in, sen är det bara att ta ut en skiva och direkt rosta några sekunder. GOTT!
Fotor_144266797074253Fotor_144266819100393

Join the Conversation

  1. Regina Gustavsson says:

    Hej! Vilken storlek på formar använde du?
    Mvh Regina Gustavsson

  2. Lennart says:

    Hej! Mitt bröd faller ihop efter gräddning. Tycker jag gör som du skriver i receptet. Men, någonting går fel – vad?
    Mvh Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close