Kardemummabullar med äpple

Det här mina vänner är en DRÖMBULLE! Stor, maffig, saftig fylld med både kardemummasmör och äppelmos. Ljuvliga! Jag bakar dom i en muffinsplåt för att få dom sådär härligt “toppiga” i mitten men det funkar förstås alldeles utmärkt att baka dom i en vanlig plåt.

12 st maffiga bullar
Degen:

20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 8-9 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 tsk stötta kardemummakärnor
3/4 dl brunt farin socker strö (strösocker funkar också)
1 tsk majsstärkelse
Ca 12 msk äppelmos
Pensling:
Ägg
Topping (valfritt):
Florsocker
Bär

Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna till degen och knåda den smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Låt degen vila i 5 min (den behöver inte jäsas).

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom äppelmos. Klä en muffinsplåt med bullpapper. Kavla ut degen till en rektangulär platta, 50×40 cm. Bred fyllningen jämnt över degen och rulla från långsidan. Skär ut 12 st bullar. Lägg i muffinsformen. Gör en grop med fingret mitt i bullen. Lägg ca 1 msk äppelmos i bullen. Täck bullarna med plast och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Pensla bullarna med ägg. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt bullarna svalna, pudra med florsocker och toppa med bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close