Sofficini med stuvade kantareller

Italienska favoriter! Frasiga piroger fyllda med en god krämig stuvning. Sofficini kan fyllas med allt från ost och skinka, mozzarella och tomat till en god svampstuvning. Servera pirogerna nyfriterade som de är eller med en sallad. Om du inte vill fritera pirogerna så funkar det strålande att baka dom i ugn men jag tycker att de blir extra goda när dom friteras.

Ca 14 sofficini
Degen:

3 dl mjölk
25 g smör
1 tsk salt
Ca 6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
500 g svamp (använd valfri sort, jag tog kantareller)
1 gul lök
75 g smör
0,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm muskot
Ca 0,5 dl riven parmesan
Salt & peppar
Panering:
2 uppvispade ägg
1,5 dl ströbröd
Fritering:
Rapsolja

Gör såhär:
Börja med degen. Lägg mjölk, salt och smör i en kastrull. Värm upp tills mjölken börjar småkoka. Vänd i vetemjöl och vispa kraftigt med en träslev tills du får en smidig deg som släpper kastrullens kanter. Den får varken vara för kompakt eller kladdig. Dra bort från värmen och låt svalna. Mjöla sedan degen, täck med plast och låt vila i kylen en timme.

Svampstuvning: Putsa svampen och skär i grova bitar. Hacka löken i små tärningar. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs svampen under omrörning på hög värme tills den släpper ifrån sig vätska. När svampen slutar vätska sig lägg du den åt sidan. I samma stekpanna som du fräste svampen (diska ej stekpannan) lägger du 25 g smör. Smält smöret och stek löken tills den får färg och mjuknar. Lägg löken över svampen och ställ åt sidan.

I samma stekpanna lägger du 50 g smör, smält smöret och vänd i mjölet. Fräs mjölet. Tillsätt mjölk, muskot och koka upp under omrörning tills såsen tjocknar. Sänk värmen, vänd i svampen, löken och riven parmesan. Smaka av med salt, peppar, blanda och låt svalna.

Kavla ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med ett glas. Fyll degen med stuvning. Doppa fingret med vatten och fukta kanterna på degen lite lätt med vatten. Vik ihop degen och nyp ihop den ordentligt med fingret. Nyp sedan ihop degen med en gaffel. Lägg pirogerna på bakplåtspapper så de inte fastnar.

Knäck ägg i en skål och vispa med en gaffel. Doppa pirogen i ägg och sedan i ströbröd. Lägg på en bricka med bakplåtspapper och fortsätt göra samma procedur med resten av pirogerna.

Fritering: Hetta upp olja till 180°, fritera priserna gyllene ca 4 min på varje sida.
Ugn: Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Pensla pirogerna med lite olja och baka sedan gyllene mitt i ca 20 min.

Join the Conversation

  1. Hej!
    Kan degen vila hela natten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close