Buhtle-Fyllda fikabröd

Luftiga söta bröd som traditionellt fylls med plommonmarmelad. En favorit i många kök, bröden bakas i Österrike, Polen, Balkan och Ungern. Ljuvliga att servera till fikat eller som frukost bröd. Avnjut bröden precis som de är eller med vaniljsås. Jag har fyllt mina bröd med hasselnötskräm.

14 st buhtle
Ca 9 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
Zest från 1 citron
2 ägg- vispade lätt för hand
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Förslag på fyllning, välj fritt:
Marmelad, sylt, hasselnötskräm
Pensling:
Äggula
Garnering och serveringsförslag:
Florsocker
Vaniljsås

Blanda ljummen mjölk med zest från 1 citron. Häll mjölken  över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Vänd sedan i ägg och blanda. Häll i  övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen kan upplevas lite “hård” av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 h i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Förbered fyllningen som ska fylla degen med och ställ åt sidan. Klä en ugnsform med baoklåptspapper, ca 24×30 cm. Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Kavla inte degen allt för tunt. Dela degen i mitten och skär ut 14 st långa remsor (se bild nedan). Lägg ca 1 msk fyllning på en längd och bred försiktigt ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och lägg med skarven nedåt i ugnsformen. Lägg bröden tätt ihop i formen, täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Pensla bröden med en äggula. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills bröden blir gyllene och genom gräddade. Låt svalna på ett galler eller i formen. Pudra med florsocker och servera bröden som de är eller med vaniljsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close