Luftiga söta bröd som traditionellt fylls med plommonmarmelad. En favorit i många kök, bröden bakas i Österrike, Polen, Balkan och Ungern. Ljuvliga att servera till fikat eller som frukost bröd. Avnjut bröden precis som de är eller med vaniljsås. Jag har fyllt mina bröd med hasselnötskräm.
14 st buhtle
Ca 9 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
Zest från 1 citron
2 ägg- vispade lätt för hand
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Förslag på fyllning, välj fritt:
Marmelad, sylt, hasselnötskräm
Pensling:
Äggula
Garnering och serveringsförslag:
Florsocker
Vaniljsås
Blanda ljummen mjölk med zest från 1 citron. Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Vänd sedan i ägg och blanda. Häll i övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen kan upplevas lite “hård” av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 h i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Förbered fyllningen som ska fylla degen med och ställ åt sidan. Klä en ugnsform med baoklåptspapper, ca 24×30 cm. Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Kavla inte degen allt för tunt. Dela degen i mitten och skär ut 14 st långa remsor (se bild nedan). Lägg ca 1 msk fyllning på en längd och bred försiktigt ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och lägg med skarven nedåt i ugnsformen. Lägg bröden tätt ihop i formen, täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Pensla bröden med en äggula. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills bröden blir gyllene och genom gräddade. Låt svalna på ett galler eller i formen. Pudra med florsocker och servera bröden som de är eller med vaniljsås.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.