Banan och chokladkaka- Vegansk

Jag hade övermogna bananer i fruktskålen och ville hitta på något gott med dem. Vanligtvis brukar jag skära upp dem i bitar och sen åker de in i frysen. Med frysta bananer kan man göra den godaste glassen, recept på den hittar du HÄR! Jag bukar även baka nyttiga havrecookies, mina barns favoriter, recept på dem finns HÄR! Denna gång ville jag testa att baka något nytt och det blev en saftig banankaka med choklad. Helt fri från ägg och mejeriprodukter. Den blev underbart god. Banan och choklad är en riktigt god kombination. Kakan blev saftig och mastig, mums! Ett extra plus är att den är busenkel att baka. 
chokladkaka

Ca 10-12 bitar
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3/4 dl neutral olja (raps- kokos- eller solrosolja funkar bra)
2 riktigt mogna och mjuka bananer
Ca 0,5-1 dl vatten (justera mängd efter storleken på bananerna)
Garnering (valfritt):
100 g mjölkchoklad

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Klä en springorm, 25 cm, eller en brödform med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan. Mosa bananerna till en puré med en gaffel. Blanda sedan olja och vatten med bananerna och rör om. Häll banansmeten över de torra ingredienserna, blanda väl. Om smeten känns torr kan du späda ut den med lite mer vatten. Smeten ska dock vara ganska tjock i konsistensen. Häll smeten i formen, strö på grovhackad choklad och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan kallna helt i formen innan du skär upp den. Så enkelt och gott!

Tips på mjölkfri mjölkchoklad.

img_8676img_8679img_8695chokladkaka-3

Join the Conversation

 1. Den ser jättegott ut och jag älskar allt med choklad , och kan säga du är jätteduktig Zeina jag älskar dina receptet , men jag undrar kan jag byta kakao till den O’boy har ingen kakao just nu.?
  Kram / Bina

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Tack så jättemycket. Kul att läsa 😀 Det blir inte riktigt samma sak med kakao men det bör nog funka bra ändå. Då får du minska mängden socker så det inte blir för sött. Lycka till. Kram

 2. Mikaela says:

  Bakade denna kaka i går förmiddag, men jag uteslöt allt socker och ersatte vaniljsockret med vaniljpulver istället. Det gick jättebra och den blev väldigt god även utan socker! 😀 Hade inte heller någon hackade choklad i, eftersom även det innehåller socker.
  Så det blev en perfekt vegansk banan-/chokladkaka utan socker! 😀 <3

 3. Cassie says:

  Hej!
  Älskar din blogg och insta! Nu är jag då sugen på att göra denna kaka men har ingen neutral olja bara oliv. Kan jag byta till smör? Hur många gram isf?
  Tusen tack för en inspirerande blogg!

  1. Zeina Author says:

   Hej,

   Tack snälla 😀 Smält smör och mät upp 3/4 dl, tror att det är ca 60 g smör. Lycka till

 4. Anastasia says:

  Hej! Hittade in på din blogg i jakt efter veganska recept. Ska testa detta direkt! Ser ju supergod ut!

 5. Kerstin says:

  Denna kakan är Så god! Blir glad varje gång jag upptäcker för mogna bananer i fruktskålen här hemma och den här kakan får bli räddningen för dem 😀 Tack så mycket för en inspirerande blogg Zeina!

 6. Camilla says:

  Hej, kan jag skippa kakaon om jag bara vill ha banansmak?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Jag har inte testat, är osäker på om kakan blir bra.

 7. Emely Tuväng says:

  Jag älskar detta recept! Jag har varierat det i all oändlighet på jobbet (jobbar som undersköterska på äldreboende) och de gamla älskar den. Jag har gjort med päron i, blåbär, apelsin, jordgubbar utan kakao, tranbärsjuice istället för vatten. Osv, osv. Ett enkelt och smidigt veganskt recept. Tack!!

 8. Linn V says:

  Den var supergod! Femdubblade receptet utan problem till ett event!

  1. MixyT says:

   Ha ha jag trodde först att du är ett kakmonster som jag. Jag brukar göra dubbel sats när jag bakar. Jättegod kaka och går att variera utan att kakan blir misslckad. En som jobbar på ett äldreboende tipsade här redan om olika varianter.

 9. Hanna says:

  Tack för detta recept! Jag testade att ha bara 1 dl socker och det blev tillräckligt sött för mig. 🙂

  1. Min bästa kaka! Kör alltid 60g smält smör/margarin istället för olja och blir superbra. 28 min på varmluft gör den lite kladdig i mitten som en kladdkaka Favoriten här hemma är att köra hackad daim på om vi inte gör den vegansk. Rekommenderas verkligen! Stort tack för receptet

 10. Sarah says:

  Ser så god ut och ännu enklare att göra! Vill pröva den dirket, men undrar om jag kan ändra bakform? Har ingen sån där avlång, utan bara runda med 20-30 cm i diameter.

 11. Camilla says:

  Jag bakar den här kakan SÅ ofta, så enkel och god! Jag gör den glutenfri och byter ut vetemjölet till glutenfrimjölmix. Ibland har jag också bytt ut oljan till smör, supergott! Brukar ha hackad mörk choklad på och bröar formen kokos. Tack för fantastiskt bra recept Zeina!

  1. Louise says:

   Vill också testa att göra glutenfri, använder du samma mängd?

 12. Milla says:

  Min smet såg mkt lösare ut än Zeinas så jag blandade i någon dl riven kokos. Hade slut på neutral olja så jag använde smör. Banankakrecepten brukar tåla att man ändrar lite på dem. Varmluft 160° i 40 minuter. En riktig god variant på banankaka för oss chokladälskare. Nästa gång blir kakan vegansk. Man ska alltid kolla alla alla ingredienser finns hemma innan man börjar baka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close