Bakverk/ Choklad/ Efterrätt/ Veganskt

Banan och chokladkaka- Vegansk

Jag hade övermogna bananer i fruktskålen och ville hitta på något gott med dem. Vanligtvis brukar jag skära upp dem i bitar och sen åker de in i frysen. Med frysta bananer kan man göra den godaste glassen, recept på den hittar du HÄR! Jag bukar även baka nyttiga havrecookies, mina barns favoriter, recept på dem finns HÄR! Denna gång ville jag testa att baka något nytt och det blev en saftig banankaka med choklad. Helt fri från ägg och mejeriprodukter. Den blev underbart god. Banan och choklad är en riktigt god kombination. Kakan blev saftig och mastig, mums! Ett extra plus är att den är busenkel att baka. 
chokladkaka

Ca 10-12 bitar
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3/4 dl neutral olja (raps- kokos- eller solrosolja funkar bra)
2 riktigt mogna och mjuka bananer
Ca 0,5-1 dl vatten (justera mängd efter storleken på bananerna)
Garnering (valfritt):
100 g mjölkchoklad

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Klä en springorm, 25 cm, eller en brödform med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan. Mosa bananerna till en puré med en gaffel. Blanda sedan olja och vatten med bananerna och rör om. Häll banansmeten över de torra ingredienserna, blanda väl. Om smeten känns torr kan du späda ut den med lite mer vatten. Smeten ska dock vara ganska tjock i konsistensen. Häll smeten i formen, strö på grovhackad choklad och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan kallna helt i formen innan du skär upp den. Så enkelt och gott!

Tips på mjölkfri mjölkchoklad.

img_8676img_8679img_8695chokladkaka-3

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Bina
  22/10/2016 at 14:15

  Den ser jättegott ut och jag älskar allt med choklad , och kan säga du är jätteduktig Zeina jag älskar dina receptet , men jag undrar kan jag byta kakao till den O’boy har ingen kakao just nu.?
  Kram / Bina

  • Reply
   Zeina
   24/10/2016 at 15:00

   Hej,
   Tack så jättemycket. Kul att läsa 😀 Det blir inte riktigt samma sak med kakao men det bör nog funka bra ändå. Då får du minska mängden socker så det inte blir för sött. Lycka till. Kram

 • Reply
  Mikaela
  25/03/2017 at 20:19

  Bakade denna kaka i går förmiddag, men jag uteslöt allt socker och ersatte vaniljsockret med vaniljpulver istället. Det gick jättebra och den blev väldigt god även utan socker! 😀 Hade inte heller någon hackade choklad i, eftersom även det innehåller socker.
  Så det blev en perfekt vegansk banan-/chokladkaka utan socker! 😀 <3

 • Reply
  Cassie
  04/05/2017 at 10:23

  Hej!
  Älskar din blogg och insta! Nu är jag då sugen på att göra denna kaka men har ingen neutral olja bara oliv. Kan jag byta till smör? Hur många gram isf?
  Tusen tack för en inspirerande blogg!

  • Reply
   Zeina
   17/05/2017 at 14:21

   Hej,

   Tack snälla 😀 Smält smör och mät upp 3/4 dl, tror att det är ca 60 g smör. Lycka till

 • Reply
  Anastasia
  11/06/2017 at 00:55

  Hej! Hittade in på din blogg i jakt efter veganska recept. Ska testa detta direkt! Ser ju supergod ut!

 • Reply
  Kerstin
  05/10/2017 at 14:23

  Denna kakan är Så god! Blir glad varje gång jag upptäcker för mogna bananer i fruktskålen här hemma och den här kakan får bli räddningen för dem 😀 Tack så mycket för en inspirerande blogg Zeina!

 • Reply
  Camilla
  09/08/2018 at 06:00

  Hej, kan jag skippa kakaon om jag bara vill ha banansmak?

  • Reply
   Zeina
   09/08/2018 at 10:27

   Hej,
   Jag har inte testat, är osäker på om kakan blir bra.

 • Reply
  Emely Tuväng
  22/09/2018 at 00:59

  Jag älskar detta recept! Jag har varierat det i all oändlighet på jobbet (jobbar som undersköterska på äldreboende) och de gamla älskar den. Jag har gjort med päron i, blåbär, apelsin, jordgubbar utan kakao, tranbärsjuice istället för vatten. Osv, osv. Ett enkelt och smidigt veganskt recept. Tack!!

 • Reply
  Linn V
  14/01/2019 at 18:54

  Den var supergod! Femdubblade receptet utan problem till ett event!

 • Reply
  Hanna
  27/09/2020 at 00:28

  Tack för detta recept! Jag testade att ha bara 1 dl socker och det blev tillräckligt sött för mig. 🙂

  • Reply
   Sara
   19/10/2020 at 15:36

   Min bästa kaka! Kör alltid 60g smält smör/margarin istället för olja och blir superbra. 28 min på varmluft gör den lite kladdig i mitten som en kladdkaka Favoriten här hemma är att köra hackad daim på om vi inte gör den vegansk. Rekommenderas verkligen! Stort tack för receptet

 • Reply
  Sarah
  01/10/2020 at 18:21

  Ser så god ut och ännu enklare att göra! Vill pröva den dirket, men undrar om jag kan ändra bakform? Har ingen sån där avlång, utan bara runda med 20-30 cm i diameter.

 • Leave a Reply