Köttfärslimpa

En saftig och god köttfärslimpa är aldrig fel. Jag tillagar min köttfärslimpa tillsammans med potatis, lök, champinjoner och morot i långpanna. Det blir en riktig festmåltid som sköter sig själv i ugnen. Gott att servera med gräddsås, lingonsylt eller saltgurka. 
köttfärslimpaköttfärslimpa

8 portioner köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
1,5 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
2 tsk paprikapulver
Ca 2 tsk salt (gärna örtsalt)
Ca 0,5 tsk svartpeppar
Grönsaker:
10-12 st potatisar
2 gula lökar
5 morötter
Ca 10 st färska champinjoner
Olivolja
TIPS! Du kan krydda din köttfärslimpa med mer kryddor om du vill ha mer smak på köttet. Ha i de kryddor du tycker om. Allt från persilja, oregano, dragon, vitlök, gurkmeja till chili passar bra att ha i. Tänk på att jobba lite med köttet när du formar den till en limpa. Få bort luftbubblor och sprickor som kan bildas i köttet, då får du jämna och fina bitar när du skär upp köttet.

Gör såhär:
Hacka grönsakerna i önskad storlek. Koka lök, morot och potatis i saltad vatten i ca 5 min, sila sedan av.
Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla i 10 min. Riv löken fint. Blanda ägg, lök, senap och kryddor med ströbrödssmeten. Tillsätt köttet och blanda ordentligt. Lägg köttet i långpanna, 30×40 cm, och forma till en stor köttfärslimpa. Försök att få den så fin och slät som möjligt utan massa sprickor. Lägg alla grönsaker runtomkring limpan. Strö salt och peppar på grönsakerna. Ringla även lite olivolja på grönsakerna.

Värm ugnen till 175°. Baka mitt i ugnen i ca 45-60 min. Häll lite vatten, ca 1 dl, i lågpannan efter halva tiden. När köttet är klart strör du på finhackad persilja och servera gärna med gräddsås och lingonsylt eller saltgurka bredvid.

Gräddsås:
10 g smör
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk kinesisk eller japansk soja (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Smält smöret och fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen som den är. Rör om och låt sjuda 1 min. Klart!
köttfärslimpaköttfärslimpaköttfärslimpa

Join the Conversation

  1. Gunilla says:

    Älskar såna här recept där man gör allt i ugn. Helt underbart. Behöver alltid mer inspiration på sånt här. Längtar också att din nya bok snart kommer hem till mig.

  2. Minou says:

    Visst är det praktiskt att laga mat i ugnen. Köttfärslimpa är en gammal favorit. Zeina har många bra recept på köttfärs som tillagas i ugnen. Vi har bl a lagat turkisk tapsi kebab flera ggr. Lätt att laga och mycket gott. Jag ska försöka att hitta en sådan rund ugnsform som Zeina har. Passar så bra för servering också.

  3. Tackar så hjärtligt för recepten! Jag brukar pressa i en vitlöksklyfta i ströbrödssmeten och det tycker jag blir väldigt gott.
    Vill även tacka för det fantastiskt enkla och goda sås receptet, hade bara lättmjölk hemma men det gick lika bra och med en klick svartvinbärsgele i så blev det succé

  4. Erica says:

    Vart är dom fina grå tallrikarna ifrån? Älskar mönstret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close