Patates yahni-Grekisk potatisgryta

4 portioner
1 kg fast potatis
1 gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
1 näve färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
2 msk tomatpuré
400 g krossad tomat
Ca 1,5 dl vatten
Olivolja till stekning och garnering
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Fetaost till garnering
Persilja eller orange till garnering
Bröd

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka potatis i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över och rosta mitt i ugnen tills potatisen får en fin gyllene färg, ca 15 min.

Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Grovhacka oregano om du jobbar med färsk. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och oregano, stek lite till. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Vänd i krossad tomat, vatten och koka upp. Låt tomatsåsen puttra under lock i ca 20 min på medelhög värme.

Vänd ner potatisarna i såsen, smaka av med salt och svartpeppar. Låt grytan puttra i ytterligare 10 min utan lock. Ringla olivolja över, toppa med smulad getost och oregano eller persilja. Servera med bröd och njut!

Join the Conversation

  1. Birgit Blomqvist says:

    Ser gott ut Du har så fina och lätta recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close