Potatis/ Ris/ Soppor/ Sydamerika/ Veganskt/ Vegetariskt

Sopa de mani- Ecuadoriansk/Boliviansk soppa på Zeinas vis

Sopa de mani är en omtyckt jordnötssoppa i Ecuador och Bolivia. En autentisk sopa de mani görs egentligen med jordnötter som man maler själv och den ska gärna innehålla kött. Vid servering toppas soppan med nyfriterade pommes frites. Jag gjorde en förenklad och vegetarisk vardagsvariant av sopa de mani. Blev supergott!

4-6 portioner
ca 1,5 dl creamy jordnötssmör (ej sötad)
1 gul lök eller en bit purjolök
2 vitlöksklyftor
4 st potatisar
2 st morötter
1 röd paprika
0,5 dl ris (jag tog jasminris)
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
Ca 1 l vatten
Salt och peppar
Olja till stekning
TIPS! Grönsakerna kan du variera efter smak, du kan ha i allt från gröna bönor, ärtor till selleri. Gillar du hetta så är det gott att ha chili i soppan.

Serveringsförslag
Jordnötter eller friterade potatisklyftor till garnering
Koriander och lime

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker i tärningar. Hetta upp olja och stek alla grönsaker tills de blir glansiga. Tillsätt spiskummin, oregano och stek lite till. Häll över ca 1 liter hett vatten, tillsätt ris, buljong och låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum. Riset och grönsakerna ska mjukna, potatisen får gärna kokas sönder, det tillför krämighet i soppan. Vänd jordnötssmör och låt soppan koka i 15 min till. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt ut soppan med mer vatten om den känns för tjock och låt koka en stund till. Toppa soppan med friterade potatisklyftor eller lite jordnötter och koriander. Det är gott att pressa lite lime i soppan vid servering.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply