Arroz con leche- Mexikansk rispudding

Mexikansk rispudding sötad med kondenserad mjölk. Så god! Puddingen blir som en krämig risgrynsgröt och serveras som en dessert. I Mellanöstern gör man en liknande dessert som heter “roz bel halib”. Både “arroz con leche” och “roz bel halib” betyder “ris i mjölk”.

Recept på roz bel halib hittar du HÄR!

Ca 6-8 portioner rispudding
3 dl grötris
5 dl vatten
10 g smör
1 st kanelstång
Limeskal från en halv lime (bara det gröna)
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
Ca 8-9 dl mjölk (3% fetthalt)
Ca 300 g kondenserad mjölk

Gör såhär:
Blanda smör, vatten, kanelstång, limeskal och salt i en kastrull. Koka upp och tillsätt sedan riset, låt puttra under lock på medelvärme i 10 min, rör om då och då så riskornen inte fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt sedan mjölk, vaniljsocker rör om, sänk värmen och låt sjuda på svag värme under lock i ca 1-1,5 timme. Rör om då och då (inte för ofta) så riset inte bränns i botten av kastrullen, tänk på att ha svag värme på.

När gröten känns färdigkokt och krämig tar du bort kanelstången och limeskalen och tillsätter sedan kondenserad mjölk, justera mängden efter smak. Ju mer du har i desto sötare blir puddingen. Låt puttra i 5-6 min utan lock.  Låt svalna och häll sedan upp i glas eller små skålar. Pudra kanel på. Servera puddingen varm eller kall. Täck och förvara i kylen om puddingen ska serveras vid senare tillfälle. 

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close