Samosasemla

Vi är nog alla, eller dom flesta iallafall, överens om att den klassiska semlan är oslagbar MEN! det är ju kul att se alla varianter som kommer varje år. Eller är du den som blir provocerad och tycker att endast den traditionella semlan får lov att kallas semla? Hehehe fått lite skäll från läsare som tex tycker att min baklavasemla absolut inte får kallas semla. Låt mig presentera min take på årets semla, här kommer samosasemlan! Frasig samosa fylld med vaniljkräm, mandelmassa och kardemumma. Samosasemlan toppas med florsocker och doppas i grädde. Ljuvligt!

Ca 12 st
12 mellanstora vårrulleark (finns i frysdisken i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Asien)
12 tsk riven mandelmassa
Vaniljfyllning:
8 dl mjölk
10 msk snabbvispad marsanpulver
1 tsk stötta kardemummakärnor
Pensling:
Ägg
Servering:
3 dl vispgrädde
Florsocker

Recept på klassisk semla hittar du HÄR! baklavasemla HÄR! balkansemlan HÄR! och våffelsemla HÄR!

Gör såhär:
Tina upp vårrullearken om du använder frysta. Blanda ihop alla ingredinser till vaniljfyllningen. Låt stelna i kylen i 10 min, lägg sedan i en spritspåse.

Vik ihop ett vårrulleark i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten “fika” som du kan fylla. Se steg för steg bilder nedan. Spritsa i vaniljkrämen, lägg en tesked mandelmassa över vaniljkrämen. Pensla yttersta delen med vatten och stäng ihop ordentligt. Lägg samosas på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Pensla samosas med uppvispat ägg. Baka frasiga och gyllene mitt i ugnen i ca 15-17 min. Låt kallna helt, pudra sedan med florsocker och servera med grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close