Wienerbröd- smördeg med olika fyllningar

Wienerbröd på nolltid gjorda på färdig smördeg. Läckra frasiga bakelser fyllda med lite gott och blandat. Du kan göra klassiska wienerbröd med vanilj och sylt, stjärnor med sylt, gifflar med nuttela eller goda trianglar fyllda med nutella och banan. Pudra med florsocker eller glasyr… MUMMA! Steg för steg på varje sort, välj din favorit till fikat.
32
3435 
Tips innan du sätter igång att baka!
Jag köper färdigkavlade små smördegsplattor, hittas ofta i frysdisken i stora matbutiker. Om du inte hittar dem så funkar det även med stora smördegsplattor. De brukar vara lite tjockare, kavla ut dem först och skär ut fyrkanter själv, ca 12×12 cm. Se till att de blir ordentligt genomgräddade i ugnen så de blir härligt frasiga och goda. Du kan göra dem dagen innan servering, förvara dem i rumstemperatur utan att du täcker dem så de förblir frasiga.
1
7

Klassiska Wienerbröd, 6 st
6 Smördegsplattor, ca 12x 12 cm (finns färdigkavlade fyrkanter i frysdisken i de flesta matvarubutiker)
Vaniljkräm- 6 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås, blanda med 2 dl mjölk, låt stelna.
Sylt av valfri sort.
Vik in kanterna på smördegen och tryck till dem ordentligt. Lägg vaniljkräm i mitten och en klick sylt. Värm ugnen till 225° och baka dem frasiga i 10-12 min. Låt kallna helt på plåten. Garnera med glasyr eller florsocker.
Glasyr:Blanda 0,5 dl florsocker med lite vatten (ca 0,5 msk), tills du får en tjock glasyr. Ringla med en sked eller spritspåse över de kalla wienerbröden och låt sedan stelna.
4
5
39

Wienerbrödsstjärnor
Skär 4 streck på en smördegsplattas kanter. Lägg en klick sylt i mitten, vik ihop kanterna tills du får en stjärna, nyp ihop ordentligt. Pensla med ägg och strö på nötter eller pärlsocker om du vill. Kan även bakas neutrala utan att penslas med ägg. Baka mitt i ugnen på 225° i ca 10-12 min. Låt kallna helt och pudra med florsocker eller garnera med glasyr.
67
68
69
28

Nutellagifflar 
Lägg en klick Nutella på en smördegsplatta och rulla sedan till en giffel. Lägg bakplåtspapper på en plåt ( lägg gifflarna med skarven nedåt) grädda på 225° mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och låt kallna. Strö sedan florsocker på och servera.
12
13
18

Nutellatrianglar med banan
Lägg en klick Nutella och två bananskivor på en smördegsplatta. Vik till en triangel och nyp ihop ordentligt med en gaffel. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt kallna och pudra med florsocker innan servering.

14
15
35 

Join the Conversation

  1. Pedagogisk presentation

    1. Anonym says:

      Omg vad gott nytt år

  2. Johanna says:

    Det är missvisande att kalla detta för wienerbröd, eftersom wienerdeg är en annan sorts deg som innehåller ägg, socker och jäst, till skillnad från smördeg. Det rimliga vore att kalla dem för smördegsbakelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close