Grissini är brödpinnar som är goda att knapra på eller att ha som tillbehör till soppan, mezza eller ostbrickan. Ett perfekt snacks för barnen.
20 st Grissini
15 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
Ca 7 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl (kan uteslutas och kör då med endast vanlig mjöl eller ersätt med en annan mjölsort)
0,5 dl olja
1,5 tsk salt
1 tsk socker eller honung
Förslag på garnering:
Vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön, nigellfrön, parmesanost, torkad timjan, oregano, chili, zatar (arabisk kryddblandning)
Gör såhär:
Smula jästen och rör ut i fingervamt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en stund. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Tillsätt mer eller mindre mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i 20 min.
Värm ugnen till 200°. Dela degen och forma till ca 20 st bollar. Rulla bollarna till långa pinnar och skruva dom lite. Pensla med ägg och strö önskad garnering. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt kallna på plåten. Ät med dippa, sallad, ost eller soppa.