Muhammara- Paprikaröra med valnötter

Muhammara är en fantastisk Mezzarätt från Syrien som görs av bland annat rostade valnötter och paprika. Den är pepprig, het och smakrik. Blandningen av nötig smak från rostade valnötter, rökig smak från paprikan, sötman och syran från granatäppelsirapen, kryddorna, vitlöken… kan bara beskrivas som fantastisk. Servera som en dippa eller tillbehör till maten. muhamara-3

1 mellanstor skål Muhammara
3 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré ( läs tips nedan)
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili (går att uteslutas om du inte vill ha hetta)
0,5 tsk spiskummin
Salt & peppar
2-3 msk vatten
Olivolja
Rapsolja
TIPS! Paprikapuré finns att hittas i välsorterade mataffärer och i stort sett alla livsmedelsbutiker med utbud från Mellanöstern. Purén påminner om tomatpuré i konsistensen. Om du inte hittar den kan du istället grilla 1 kg röd paprika i ugnen tills skalet svartnar, låt svalna och skala sedan. Följ receptet som vanligt. Det funkar även med ajvar relish istället för paprikapuré eller grillad paprika.

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min. Bränn inte dem för då blir de bittra i smaken. Ta ut från ugnen och lägg nötterna på en kökshandduk. Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är ok om det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i duken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.

Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippan. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommet att svälla upp och du tjocknar röran. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på. Om du vill ha lite tuggmotstånd i dippan kan du garnera med grovhackade valnötter. Servera med ett gott bröd och njuuut! Röran håller sig i kylen i ca 5-6 dagar.
muhammara muhamara-6muhamara
muhamara-4

Join the Conversation

  1. Hittade din blogg först nu! Att jag inte tittat in tidigare är mycket märkligt. Din mat är outstanding!

    Heja Zeina!

    1. Zeina Author says:

      Jätte trevligt att du har hittat och tack för att du gillar mina blogg. BAMSEKRAM!

  2. Jag älskar mellanöstern mat och den här kommer jag defnitivt prova att göra nu när jag är pappaledig. Du har en suverän matblogg Zeina.

    1. Zeina Author says:

      Underbart! Tack snälla. Önskar dig en fin föräldraledighet 😀

  3. Emilia says:

    Det här var fantastiskt gott. Tack för ett toppenrecept!

  4. Marie says:

    Bästa Zeina!
    Säger det igen, din mat är galet bra!

  5. Emelie says:

    Hej Zeina, du har en fantastisk blogg! Går det att byta ut valnötterna mot något annat om man är allergisk?
    Tack!

  6. Lis Elvinsson says:

    Hej och tack för alla fantastiska recept du så generöst delar med dig av. Jag älskar dina recept <3

  7. Sandra says:

    Alltså, HUR gott blev inte det här!
    TACK för ljuuuvligt recept.

  8. Jättebra recept Har delat med mig till alla:)

  9. Hej!

    Går det att frysa in den här röran? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close