Sjömansbiff i ugn

Husmanskost när den är som godast. Klassisk sjömansbiff tillagad på mitt vis. Istället för öl i grytan har jag i en god buljongsås. Köttet får tillagas långsamt tillsammans med stekt lök och potatis i ugnen, det blir riktigt läckert. Du kan med fördel förbereda rätten dagen innan servering, den blir bara godare när alla smaker får gotta sig över natten.sjömansbiff

4 portioner sjömansbiff
500 g tunt skivat nötkött (innanlår, fransyska eller nötrulle funkar bra)
3 lökar
Ca 8 mellanstora potatisar
Smör och olja till stekning
2 st lagerblad
Såsen:
1,5 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 st köttbuljontärningar
Ca 1-2 msk soja (justera saltmängden själv, japansk eller kinesisk soja funkar bra)
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 liter vatten
Svartpeppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Hetta upp en stor klick smör med lite olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Tänk på att inte ha för mycket kött på en gång i stekpannan, då kommer köttet att kokas instället för att stekas, du vill ha en fin stekyta på köttet. Ställ köttet åt sidan. I samma stekpanna som du stekt köttet (tvätta inte stekpannan) lägger du i alla ingredienser till såsen och kokar upp den under omrörning. Låt sjuda i 2-3 minuter och sila sedan av såsen.

Hacka löken i skivor och stek den i smör tills den får färg. Skala och skär potatisen i skivor, skär inte i för tunna skivor. Varva potatis, kött och lök i en ugnsform. Börja och avsluta med potatis. Lägg 2 lagerblad i formen och häll sedan såsen över. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i nedre delen av ugnen i 30 min. Efter 30 minuter sänker du värmen till 175° och bakar i ytterligare 30-40 min. Lyft bort foliepappret, späd eventuellt ut med lite mer vatten om det känns torrt, och baka i 20 min till. Servera grytan med saltgurka och finhackad persilja. Smaklig spis!

sjömansbiffsjömansbiffsjömansbiff sjomansbiff-10 sjömansbiff

Join the Conversation

  1. Hej!
    Kan man använda ytterlår till din “Sjömansbiff i ugn”?

  2. Martin says:

    Sjömansbiff utan öl är inte sjömansbiff, det är något annat.
    Anledningen till att den kokas i öl är ju att det ibland var ont om färskvatten till sjöss.
    Om du har ölfobi så försvinner ju alkoholen vid kokningen. Livet som sjöman hade blivit lite sämre.
    Dessutom hör inte tomatpuré och senap hit, om det ska få kallas sjömansbiff.
    Sabotera inte receptet och det svenska språket!
    Kvack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close