Asien/ Färs/ Grytor/ Kött

Koreanska köttbullar i sötsur sås

Saftiga koreanska köttbullar i en läcker sötsur sås. Köttbullarna är verkligen helt magiskt goda. Ingefäran och vitlöken ger köttbullarna ett lyft. Efter att man stekt köttbullarna vänds dom ner i en söt sojasås. Ljuvligt!

4-6 portioner
Köttbullarna:

800 g köttfärs (läs tips nedan)
2 st finhackade salladslökar
1 msk riven ingefära
3 st pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk chilipulver (valfritt)
Salt & peppar
Olja till stekning
Salladslök till garnering
Såsen:
1 vitlöksklyfta
3-4 st skivor färsk ingefära
Ca 3/4 dl japansk soja (du kan minska mängd och ersätta det med vatten om du vill ha en mild sojasmak)
0,5 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
2 msk chilisås (läs tips nedan)
2 tsk majsstärkelse
TIPS! Vanligtvis har man fläskfärs till koreanska köttbullar. Jag har dock en blandning på både lamm- och nötfärs i mina. Du kan fritt välja färs efter smak. Även vegofärs funkar alldeles utmärkt. Välj vilken chilisås du vill. Om du vill ha hetta kan du tex välja gochujang, sambal oelek eller sriracha. Om du vill ha en mild sås kan du ersätta chili mot ketchup eller mild chilisås.

Serveringsförslag:
Ris
500 g haricot verts
2 tsk sesamfrön
1 tsk riven ingefära
1 msk soja

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Blanda ordentligt och låt smeten stå och svälla i ca 15 min. Rulla sedan köttbullar. Hetta upp olja och stek köttbullarna ca 4-5 min på varje sida. Ta ur stekpannan och ställ åt sidan.

Skiva vitlök och ingefära till såsen. I samma stekpanna och olja som du har stekt köttbullarna steker du ingefära och vitlök i ca 2-3 min. Blanda resterande ingredienser till såsen i en liten skål, vänd ner i stekpannan och koka upp under omrörning. Sänk värmen, vänd i köttbullarna och låt allting puttra i ca 4-5 min utan lock. Toppa köttbullarna med salladslök och servera med ris och förslagsvis stekta gröna bönor.

Stekta gröna bönor: Hetta upp olja och stek ingefära. Vänd i gröna bönor och stek tills de mjuknar. Smaksätt med soja och strö sesamfrön över. Stek lite till och servera med köttbullarna.  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Sanne
    07/10/2019 at 19:27

    Shiet vad gott det ser ut! Älskar salladslök <3

  • Leave a Reply