Italienska köttbullar bakade i ugn med tomatsås och ost

Stora saftiga italienska köttbullar i en läcker tomatsås, toppad med ost och bakad i ugn. Ja ni förstår… nästan för gott! Enkelt men samtidigt lyxigt. Servera med pasta och njut!


6 portioner
Köttbullarna:
600 g köttfärs
1 dl ströbröd eller 2-3 skivor dagsgammalt bröd
1,5 dl mjölk
1 dl riven parmesanost (kan uteslutas)
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten knippe finhackad persilja
1 liten knippe finhackad färsk basilika eller 1 msk torkad basilika
Salt & peppar
Olivolja till garnering
Tomatsåsen:
1 lök
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 pkt krossad tomat av god kvalité (à 400 g)
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
Salt & peppar
Ca 2 dl vatten
Garnering:
1 st mozzarella
100 g riven ost
Servering:
Pasta av valfri sort
Parmesanost

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, tillsätt vitlök  och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.

Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om och låt svälla i 10 min. Tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg i en ugnsform, ringla lite olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min.

Häll tomatsåsen över köttbullarna, toppa med mozzarellaskivor och riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör, som tex pasta, parmesanost och en fräsch sallad. Gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close